Novo izdanje Škrapinga okupilo više od tisuću natjecatelja iz cijele Europe

04.03.2023.

Zadnja izmjena 19:55

Autor: Ana Marušić/Dnevnik/HRT/IMS/A.V.

Novo izdanje Škrapinga okupilo više od tisuću natjecatelja iz cijele Europe

Novo izdanje Škrapinga okupilo više od tisuću natjecatelja iz cijele Europe

Foto: HTV / HRT

Posljednjih 15-ak godina u svijet hrvatskih adrenalinskih sportova ušao je škraping - trčanje i brzo hodanje po oštrim i strmim obalnim stijenama, škrapama. Prva utrka održana je 2006-te, i od tada je postala vrlo poznata i izvan naših granica. Danas je na otoku Pašmanu okupila više od tisuću sudionika.

Škraping je jedinstvena međunarodna treking utrka koja se ubraja u ekstremne sportove. Natjecatelji na startu dobivaju kartu otoka s ucrtanim kontrolnim točkama koje moraju proći u što kraćem vremenu. Dočekali smo prvog u zahtjevnoj kategoriji Challenger.

- Bilo je super... super vrijeme, super organizacija, dosta ljudi... odlično za Tkon i za Pašman, kazao je Grga Brglez iz Slovenije.

Utrka je podijeljena u četiri kategorije: Marathon ili Ultra za iskusne sportaše, duga oko 45 km, Challenger za one koji su voljni duž 25 km testirati svoje fizičke sposobnosti, 12 km dug Active ili Đir za sve željne čistog zraka, predivne prirode, kristalno bistrog mora i veličanstvenog pogleda, te šetnja od 6 km nazvane Light odnosno Obiteljska.

- Ovo je meni sigurno deseti put ili tako nešto, najmanjoj je drugi put, bili smo prošle godine, a njoj je već četvrti ili peti, kazale su Lucija i Ramona iz Škabrnje.

Organizacija je povjerena Turističkoj zajednici Općine Tkon.

- Manifestacija koja iz godine u godinu okuplja sve više ljudi, vraćaju nam se stari, imamo jako puno novih i jednostavno to je jedna posebna energija, kaže Jelena Ugrinić, direktorica TZ Tkon.

U sklopu Škrapinga održava se i 12-ti Sajam otočnih proizvoda kao poticaj razvoja otočne proizvodnje i očuvanja autohtonih izvornih proizvoda sa otoka na kojem sudjeluje više od 40 izlagača sa brojnih jadranskih otoka, pa i je na taj način Škraping način na koji se otok može povezati sa svijetom.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!