Tomislav Bolfan od 2006. godine s tadašnjih je 5 hektara proširio nasade vinove loze na 20 hektara, i danas u Hraščini proizvodi ekološko vino. OPG Bolfan kandidat je za Agro Oskara koji se bira u sklopu akcije "OPG Zlata vrijedan".
08.08.2023.
07:00
Autor: Marijan Sviben/Dobro jutro, Hrvatska/HRT/V.M.
Tomislav Bolfan od 2006. godine s tadašnjih je 5 hektara proširio nasade vinove loze na 20 hektara, i danas u Hraščini proizvodi ekološko vino. OPG Bolfan kandidat je za Agro Oskara koji se bira u sklopu akcije "OPG Zlata vrijedan".
- To je trajalo 10 godina, dok se to nije okrupnilo i to je sad vinarija 1 kroz 1. Napravili smo vjerojatno 200, 300, 500 ugovora, nismo ni brojili, kroz smijeh nam priča Tomislav Bolfan, vlasnik vinarije Bolfan Vinski Vrh u Hraščini u Krapinsko-zagrorskoj županiji.
Sav taj tud bio je nužan za ostvarenje cilja proizvodnju ekološkog vina, bez upotrebe herbicida, pesticida i umjetnih gnojiva.
- To je jednostavno moje obiteljsko nasljeđe. Nekada, kad je moj djeda bio još vinogradar, nisu ni postojala sva ta sredstva, pesticidi, herbicidi, nije bilo ni imena, dodaje Tomislav.
U njegovu vinogradu sve se radi na ekološki način:
- Zaštita je uglavnom na bazi bakra, sumpora i sode bikarbone, radimo određene pokuse sa zaštitom s nekim drugim biljkama kao što su kopriva, gavez, menta i sijemo u vinogradima te pozitivne trave, ističe Tomislav.
Ni za prihranu se ne koriste konvencionalnim metodama:
- Imamo 20-ak krava, zato da bismo dobili prirodni stajski gnoj s kojim onda radimo kompost, objašnjava Tomislav.
I u podrumima se koriste samo ekološkim metodama. Uz ostalo, upotrebljavaju se vlastiti, prirodni kvasci.
- Oni se pripreme za vrenje na način da se ranije pobere jedna izvjesna količina i onda se o tog prvog mošta „zarazi" ostatak količine. I to je onda spontana prirodna fermentacija, kaže Tomislav.
- Neka vina koja radimo, to su uglavnom vina primus linije, radimo 100% samo isključivo čišćenjem kroz vrijeme odležavanja u drvenim bačvama, napominje Tomislav.
Potvrda kvalitete vina stiže s brojnih domaćih i međunarodnih izložbi i natjecanja. Uz ostalo, osvojeno je 20-ak Decanterovih nagrada:
- Tamo smo dobili naše prve potvrde da smo na dobrom putu i da su vina izvrsne kvalitete. Nakon toga su došle i druge nagrade na JVC-u na raznoraznim natjecanjima na kojima se ocjenjuju samo sortna vina, ističe Tomislav.
No jednako su tako vrijedne, kaže gospodin Bolfan, i potvrde tržišta, odnosno potražnja za njihovim vinima. Tražena su ne samo u Hrvatskoj, nego diljem svijeta.
- Kupuje se čak i u direktnim aranžmanima po kutija, dvije, prema Poljskoj, Slovačkoj, Mađarskoj, Njemačkoj... Ljudi koji su prepoznali kvalitetu naručuju poštom, plaćaju direktno na račun, a jedan veliki dio ide u izvoz. Najveće nam je izvozno tržište London, zatim iza njega Danska, Belgija, vina idu u Kanadu, Ameriku, u Australiju, čak je jedan kontejner otišao i u Kinu, nabraja Tomsilav Bolfan.
Ipak, kaže, najljepše je vina kušati ondje gdje su i nastala. Zato je na Vinskom Vrhu, uz vinograde izgrađena i vinska klet koja uz ponudu zagorskih autohtonih jela i prekrasan pogled nudi ljubiteljima vina potpuni doživljaj.
Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!

Autorska prava - HRT © Hrvatska radiotelevizija.
Sva prava pridržana.
hrt.hr nije odgovoran za sadržaje eksternih izvora