Obnova "Čeških banja"

20.09.2022.

07:01

Autor: Morana Baričević/Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Obnova Čeških banja

Obnova Čeških banja

Foto: HTV / HRT

"Češke banje" u Župi dubrovačkoj već dugo čekaju obnovu. Ove bi zime napokon trebali početi radovi na rekonstrukciji plažnog objekta, a investicija je vrijedna više od milijun eura. Od godinama zapuštenih banja očekuje se da budu spremne možda već za iduću sezonu.


Kupalište u Srebrenom, u Župi dubrovačkoj, poznato pod nazivom "Češke banje" već je desetljećima u derutnom stanju. Godinama se govori o obnovi ovog plažnog objekta. Hoteli Dubrovačka rivijera, u čijem su sastavu tri hotela na ovom području s ukupno 1.500 kreveta, a koji su dio tvrtke Maistra, ovih su dana za to dobili građevinsku dozvolu.

- Na nedavnom sastanku s nama u općini su iskazali interes za daljnja ulaganja. Prvenstveno se to odnosi na objekt Češke banje, dakle objekt koji je pod konzervatorskom zaštitom i koji će praktično doživjeti jednu rekonstrukciju sukladno tim konzervatorskim smjernicama, rekao je Silvio Nardelli, načelnik općine Župa dubrovačka.

Riječ je o zdanju koje je prije gotovo sto godina sagradilo ondašnje "Dubrovačko kupališno i hotelsko dioničarsko društvo Prag - filijala Dubrovnik - Kupari". Potpisuju ga slavni češki arhitekt Jiri Stibral i graditelj Alois Zima.

- Objekt je pod zaštitom i on mora ostati ovakav, znači bit će nepromijenjen s time da ćemo urediti ga kompletno novo s ponudom hrane i pića i plaža će isto tako biti uređena tako da će to biti jedna nova ponuda u Župi dubrovačkoj, i - jasno - objekt će biti otvoren i plaža za sve naše goste, kaže Željko Miletić iz Maistre.

Prema planu ovdje će biti smješteno više različitih ugostiteljskih objekata, recepcija, četiri kupališne kabine i kabina za osobe s invaliditetom. Predviđeno je i 10 parkirališnih mjesta na vanjskom parkiralištu obližnjeg hotela Sheraton, koji će po završetku rekonstrukcije i upravljati "Češkim banjama".

- Radovi će, ako će sve ići po planu, biti gotovi do svibnja 2023. i objekt bi trebao biti spreman i u funkciji kompletan za sljedeću sezonu. Planirana investicija je negdje oko 1,1 milijun eura, dodaje Miletić.

Iako nismo zatekli češke kupače, svi su zadovoljni najavom obnove ovog kupališta. 

Revitalizacija ovog, nekad iznimno popularnog objekta u turističkim počecima Župe dubrovačke, podignut će kvalitetu ponude za sve brojnije goste, ali i domaće stanovništvo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!