OPG Šinjorina smokva već 20 godina bavi se uzgojem i ekološkom preradom voća

25.08.2023.

07:50

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/Marina Šaponja/HRT/R.S.

Nastavljamo s predstavljanjem izbora za najbolje obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo. Upoznati ćemo kandidatkinju Zadarske županije. OPG Šinjorina smokva, u zadarskom zaleđu, već 20 godina bavi se uzgojem i ekološkom preradom mediteranskog voća. 


OPG Šinjorina smokva, među prvima je u Dalmaciji posadio nasade smokava i pokrenuo uzgoj i preradu ekološkog voća. Od pepeljuge Dalmacije, smokve, napravili su kraljicu voća. Sve je krenulo od jednog stabla i voća koje je Sandra Babac skuhala u pekmez i tu počinje priča o Šinjorini smokvi.

- U početku kad smo krenuli nismo pojma imali, to je bilo prije više od 20 godina s rođenjem prvog djeteta, jednostavno iz nekog sažaljenja, kao imala sam vremena, kraj ljeta, dijete u naručju, razmišljala sam o povratku na stari posao, za HRT emisiju Dobro jutro, Hrvatska ispričala je Sandra Babac, OPG Šinjorina smokva. 

Napustila je posao novinarke na HTV-u u Zagrebu, grad je zamijenila selom, pa je u Poljicima, nedaleko od Zadra sa suprugom Alanom krenula u poljoprivredne vode. 

- Počeli smo mi od tri koje su postojale, trebalo je napraviti nešto ozbiljno od toga, onda smo odlučili posaditi prvih sto, rasle su točno kao i djeca, tako su dolazile veće i dolazile su na rod, ali sporo, rekao je Alan Damjanić, OPG Šinjorina smokva. 

Alfa i omega, ekološka proizvodnja. Prve pekmeze pripremali su u maloj kuhinji, kod kuće, bez tehnologije, a obrat se dogodio podizanjem vlastitog proizvodnog pogona. Njihov je moto samo jedan sastojak. 

- Trenutačno imamo pet vrsta, to je smokva koja je najpoznatija, dakle dunja, mandarina s korom, šljiva i višnja maraska. Zapravo bismo rado imali još tih proizvoda, ali bismo htjeli doći do kvalitetnog voća, kazala je Sandra. 

Nagrade i priznanja 


Smokve, kraljice Mediterana, nezasluženo u sjeni maslina i vinove loze, Sandra je odlučila afirmirati kroz Festival smokava koji se održavao punih 10 godina. Nagrade i priznanja pokazatelj su kvalitetnog rada.

- Mi smo uistinu ponosni vlasnici brojnih nagrada i priznanja, što za kvalitetu, što za dizajn. Nažalost, nema puno prilike da bismo uopće s ovakvom vrstom proizvoda sudjelovali na nekim natjecanjima, ali se možemo pohvaliti s jednom Intradom dok je postojala, šampion u kategoriji pekmeza, džemova i marmelada, objasnila je Sandra. 

Turistička ponuda 


Ekološkim nasadima doprinose i širenju turističke ponude. Njihovo obiteljsko gospodarstvo posjećuju turisti iz cijelog svijeta.

- Mi smo na mala vrata počeli ugošćivati razne ljude, turiste, domaće i strane jer ih zanima priča o našoj smokvi, zanima ih gdje se ona rađa, žele naučiti ponešto i degustirati svakako naše proizvode, rekla je Sandra. 

Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Šinjorina smokva drugi put u izboru je projekta obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Zlata vrijedan. Alan i Sandra slažu se kako je jako teško biti uspješan poljoprivrednik.

- Kako živjeti na zemlji, odnosno proizvoditi hranu ili proizvode u Hrvatskoj je jako teško. Projekt OPG Zlata vrijedan traje već 10 godina. Primjenjivati naše, na našem terenu kako bismo zaštitili našu proizvodnju i naše proizvode, rekli su Sandra i Alan. 

Šinjorina smokva zanemarenu hraniteljicu Dalmacije, vraća na zasluženi pijedestal kraljice voća. Njihovi pekmezi mogu se pronaći u delikatesnim trgovinama, a odnedavno i u jednom trgovačkom centru. Od prvog pekmeza skuhanog 2003. godine, do danas, svoje proizvode izvozili su Švedsku, Austriju, Veliku Britaniju, Irsku, Singapur.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!

Od istog autora