Pag: Otvoren 12. Međunarodni festival čipke

22.06.2023.

20:54

Autor: Ana Marušić/Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Otvoren 12. Međunarodni festival čipke

Otvoren 12. Međunarodni festival čipke

Foto: Dnevnik / HRT

U Pagu je otvoren trodnevni 12. Međunarodni festival čipke na kojem sudjeluje sedamdeset čipkarica iz deset zemalja. 

Čipka kao univerzalno prepoznato baštinsko blago


HTV-ova novinarka Ana Marušić kazala je u središnjem Dnevniku kako je u Pagu uistinu bogat program.

- Na Paškom glavnom trgu ispred katedrale traje nastup najmlađih Paških izvođačica. No ono oko čega se sve ovdje vrti, ono što je bit programa sljedeća tri dana je čipka. Čipka kao naše univerzalno prepoznato baštinsko blago, dodala je.

Oros: Čipka je prenesena emocija 


Predsjednica Društva paških čipkarica "Frane Budak" Neda Oros naglasila je da za nju čipka znači ljubav.

- To je moja tradicija, to je ljubav prema mojoj nani, prema mojoj mami, prema svim ženama koje su to radile. To je prenesena emocija koju mi jednostavno držimo u sebi i ne možemo dopustiti da jednostavno nestane. Ona je život, ona je život u ovom gradu i ona je nešto što možda neko neće razumjeti, ali to je za mene nešto svemirsko, poručila je.

Tri dana bogatog programa 


Tri dana iznimno bogatog programa, predavanja, radionica, koncerata, druženja, razmjene iskustava za sedamdeset čipkarica iz različitih zemalja Europe koje su se okupile na 12. Međunarodnom festivalu.

- Uistinu, ne možemo ne spomenuti i ove prelijepe dame koje su nam ukazale čast i došle ovdje samo kako bismo poslali poruku koliko je čipka i njihova tradicija važna, istaknula je HTV-ova novinarka Marušić. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!