17:42 / 12.11.2021.

Autor: Marina Gantar/Regionalni dnevnik/B.A./HRT

"Paketi života" za najpotrebitije: "Djeca su mi otišla, a ni oni nemaju..."

Vukosava Lukanović

Vukosava Lukanović

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

U humanitranoj udruzi "Rijeka ljubavi" traje podjela "Paketa života" za više od 3500 članova obitelji financiranih sredstvima EU kroz fond europske pomoći za najpotrebitije, sve u sklopu projekta "Za bolje i sretnije sutra". Riječ je o natječaju Ublažavanje siromaštva na području grada Osijeka vrijednom oko 4 milijuna kuna.

Svaka osoba u redu pred osječkom humanitarnom udrugom Rijeka ljubavi prepuna je životnih problema, teških nerješivih situacija. Mnogi ne žele pred kameru. Kažu život ih je natjerao u ovaj red.


- Radila sam 33 godine u Mobiliji, imam 1100 kuna penzije i sama živim, i kad platim režije, ne ostane mi ništa. Djeca su mi otišla, a ne mogu ni oni pomoći kad nemaju, kaže Vukosava Lukanović.


- Nemam nikoga na svijetu, sama živim u jednoj maloj vlažnoj sobici. Ničega nemam, kaže Biserka. Imala je, dodaje, četiri operacije i dva moždana udara.


Borba sa neimaštinom ovim je ljudima svakodnevica.


- Socijalna pomoć je 960 kn i suprug dobija 350 do zaposlenja. 1310 kuna sve skupa, od toga živimo, kaže Gordana Vildmark.


Jasminka Kunišinac ima 800 kuna prihoda.


- Sama sam, ostala sam bez supruga, bez sina, mame, a Rijeka ljubavi puno znači, kaže.


Svi ovi ljudi još bi teže živjeli bez pomoći Humanitarne udruge Rijeka ljubavi. Paketi hrane i higijenskih potrepština puno im znače.


- Sada je, recimo, odobreno 4,1 milijuna, od toga je za hranu 3,4 milijuna, predviđeno je 200 tona hrane, i 443,9 tisuća za higijenske potrebe. Dakle, 19 prehrambenih i pet higijenskih proizvoda, kaže Štefica Čučak, predsjednica Humanitarne udruge "Rijeka ljubavi" Osijek.


Udruga je do sada realizirala pet projekata, od toga su tri bila europska i dva iz socijalnog fonda. Puno očekuju i od Ministarstva poljoprivrede koje priprema projekt kojim bi hrana pred istekom roka trajanja bila raspodijeljena potrebitima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!