Picokijada oživjela Legendu o Picokima

26.06.2022.

12:18

Autor: Suzana Balen/Dnevnik1/HRT

Picokijada oživjela "Legendu o picokima"

Picokijada oživjela "Legendu o picokima"

Foto: HRT / HRT

U Đurđevcu se održava Picokijada. Jedna je to od najvećih kulturno-zabavnih manifestacija kontinentalne Hrvatske. Legenda o Picokima trajno je kulturno nematerijalno dobro koje je Đurđevcu priskrbilo titulu europske destinacije izvrsnosti. Manifestacija se održava pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Zorana Milanovića, koji se pridružio svečanoj povorci i otvorenju. 


Veliko i raskošno mnoštvo, kulturna i povijesna društva iz mnogih krajeva Hrvatske - najprije u svečanoj povorci stižu do zidina Staroga grada. A ondje već 54. put spektakularno uprizorenje Legende o Picokima.

- Ovo uprizorenje je jedna nježna, lijepa, pomalo tugaljiva verzija i strana hrvatske prošlosti, pomalo melankolična, bez ikakve mržnje, grubosti, osjećaja i potrebe za revanšom jer toga kod nas nema - poručio je predsjednik Republike Zoran Milanović.

U tom najvećem scenskom spektaklu u Hrvatskoj oko tri stotine glumaca, većinom amatera, podsjeća na obranu Đurđevca od Turaka 1552. na Starome gradu, spomeniku kulture nulte kategorije.

- Geni me vuku da radim Legendu sa svim ovim divnim ljudima, fantastičnim glumcima i ljudima koji to doista osjećaju i doživljavaju uopće ne kao predstavu, nego kao dio života bez kojeg se ne može - otkriva redatelj Krešimir Dolenčić.

Podravci su moćnog osvajača pobijedili mudrošću. Presudio je jedan pijetao kojim su Turke prevarili da žive u obilju. Ime Picoka s ponosom nose, a Picokijada svake godine privlači tisuće posjetitelja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!