Posjetite "Terezijanu" i cijepite se Pfizerom bez najave

19.06.2021.

16:42

Autor: Suzana Balen, Marijana Kranjec/Regionalni dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Terezijana

Terezijana

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Vrijeme je naklonjeno i najvećoj bjelovarskoj turističko-zabavnoj manifestaciji Terezijani. Održava se na nekoliko pozornica u gradu, a uz predstave i koncerte nudi i gastronomske doživljaje.


Bjelovarsko-bilogorski Zavod za javno zdravstvo za cijepljenje je iskoristio kulturno-zabavnu manifestaciju Terezijanu. Do 20 sati svi se mogu cijepiti Pfizerovim cjepivom bez najave, samo treba ponijeti zdravstvenu iskaznicu. Građani su odmah naručeni i za drugu dozu cjepiva potkraj srpnja u sportskoj dvorani. A zbog velikog interesa, cijepljenje se na bjelovarskom korzu organizira i sutra od 8 do 14 sati. U ponedjeljak od 11 do 15 sati u Zavodu za javno zdravstvo građani se također bez najave mogu cijepiti Moderninim cjepivom.

- Pozivam sve sugrađane u što većem broju da se odazovu cijepljenju, rekao je Marko Marušić, bjelovarsko-bilogorski župan.


Kako je Bilogora oslobođena od Turaka, donosi Babotučka vojna - scenski prikaz na najvećoj pozornici Terezijane u Bjelovaru. Brojni KUD-ovi, kazalište, udruge, konjanici, nogometaši - više od 150 izvođača prenijelo je priču.

- Pri povlačenju turske vojske, Osmanlija iz opsade Đurđevca, dolaze do Zrinskog Topolovca i kako je selo gotovo pa napušteno, ostale su samo starije žene, dosjetile su se ksako da preplaše Turke, a to je ta priča koju mi prikazujemo, kazao je Slaven Klobučar, scenarist Babotučke bojne.

Narodnu predaju iz okolice Zrinskog Topolovca zapisala je, još kao mlada učiteljica, čuvarica tradicije Gordana Marta Matunci. Za oslobađanje Bilogore od Osmanlija zaslužna je, kaže, ženska mudrost - jedan prerušeni seoski bik i

babe.

- Turski konji su se splašili, a Osmanlije pobjegli. Ostala im je Bilogora - opasno područje, jer je Bilogora čuvar cijele Hrvatske. Bilo kuca čovjeku, a onda čuva i Hrvatsku, kaže Gordana Marta Matunci, čuvarica narodne baštine.

Terezijana ima i bogat glazbeni program, tako se već moglo uživati u glazbi Ive Robića. Na 20-tu godišnjicu njegove smrti, Robert Mareković organizira koncerte u gradovima koji su ga odredili.

- To je Garešnica kao grad rođenja, Bjelovar kao grad kroz koje je prošao svoje prve glazbene korake, Zagreb, Opatija, kaže Mareković.

I gastronomija ima svoje mjesto na Terezijani. Okuse Bilogore predstavile su nacionalne manjine i udruge žena. Lovci i ribiči pobrinuli se za gulaš i paprikaš. A sve nadzire 50 covid redara.

- Večeras isto očekujemo dobru posjećenost, angažirali smo dodatne Covid redare, imamo i zaštitare, mislim da bi trebalo sve proći bez ikakvih problema, kaže Ana Kelek, direktorica Turističke zajednice Bilogora - Bjelovar.

A u velikoj međunarodnoj povorci večeras u 19 sati u Bjelovar stiže njegova utemeljiteljica, carica Marija Terezija. U scenskom prikazu, i ona će pozivati na cijepljenje i poštovanje mjera.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!