Blagodati Paga kao velike slane sobe

29.04.2023.

10:01

Autor: Ana Dobrović/B.B.B./More/HTV

Burni, bijeli otok

Burni, bijeli otok

Foto: HTV / HRT

Vrte se one neumorno, jer otok Pag ima u prosjeku 1600 vjetrovitih sati godišnje. Puše ovdje dakako, različita ruža vjetrova, no bura je ta koja otoku donosi poseban pečat okusa mora i soli.

- Naše gastrozvijezde su upravo takve kakve jesu posebne i zbog soli: paški sir, janjetina i skuta, su takvi upravo zbog te soli, koju bura nosi i zbog te vegetacije koja je posebna na Pagu, bogata aromatičnim biljem, kaže Branka Sabalić, ugostiteljica sa Paga.

Pag se često zna i zabijeliti, ali ne od snijega, već od soli. Posolica je jedan od prirodnih fenomena ovog otoka. Nastaje kad bura u jakim naletima razbija vrhove morskih valova.

Morska pjena taloži se tako svuda, po kućama, dvorištima, stablima, travi, livadama, kamenjaru. Hladan vjetar brzo je osuši i ostavlja sloj soli.

- Ono što možemo istaknuti, to je taj moment gdje bura, tj posolica, odnosno aerosol, koja sadrži te negativne ione, koji djeluju i protuupalno, na ljudsko zdravlje kod odraslih to je kod bolesti bronhitisa, astma, isto tako kod djece, dodaje Zoran Vidas, ravnatelj Doma zdravlja "Novalja".

Sve to potaknulo je Kristinu Alaburić, predsjednicu paške Udruge Kissa da pokrene projekt "Bura".

- Vježbali smo u slanoj sobi u Zadru, i vježbali smo na paškom mostu, i vidjeli smo u biti kalav učinak ima haloterapija ili aerosol u zraku za vrijeme vježbanja. Definitivno je benefit vježbati na otvorenom, a u biti mi imamo 365 dana slanu sobu na otoku. Zato što je aerosol u zraku na otoku jednak kao slana soba, tvrdi Kristina.

Sve blagodati bure i otoka Paga, kao velike slane sobe, objedinjuje projekt bura, od gastronomije, do sportskih aktivnosti.

- Znamo da je otok Pag Mjesečev otok, Mjesečev otok je upravo zato što puše upravo ta naša bura, donosi posolicu i nemamo tu bujnu vegetaciju i upravo u tome i je taj čar. Što se tiče "outdoor" turizma u tom dijelu smo već dosta toga napravili, a sad idemo uz pomoć svih ovih sudionika, u turizmu, u brendiranje ovog dijela, jer smatramo da turizam koji bi zahtijevao cijelu godinu, mora sadržavati upravo tu suradnju, govori Vesna Karavanić, direktorica TZ Grada Paga.


Bura djeluje i na zdravlje- Mi buru, kao poznatu pojavu želimo brendirati na otoku Pagu, da nam bura pomogne produžiti turističku sezonu na otoku Pagu. Znamo da se jako dobro osjećamo kada bura puše, razlog tome je upravo posolica koju bura nosi, jer ta posolica utječe i na ljudsko raspoloženje, i na koncentraciju dodaje Ana Žunić, predsjednica Udruge "Volim Vlašići".

Morska sol sadrži natrij, kalij, magnezij, kalcij, jod, selen, cink i brojne druge elemente.

- Mi tu slanu sobu imamo tako reć svakodnevno, na otvorenom i sad je samo moment da se to što bolje prezentira i ukaže na dobrobit bure odnosno aerosoli koja djeluje na zdravlje, nastavlja Vidas.

- Kad bura puše osjećamo energiju, definitivno se osjećamo bolje, nadovezuje se Alaburić.

S okusom mora i okusom aoli, plan je objediniti sve segmente ponude cijelog otoka, kao i potaknuti šetnje po buri, svojevrsnu turu buru za sve generacije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!