Za kriza i ratova često se s Korčule iseljavalo u daleke, prekooceanske zemlje - trbuhom za kruhom. No i vraćalo se, a mukotrpno zarađen novac ulagalo u maslinu i lozu. Baš takvu priču snimila je ekipa emisije Plodovi zemlje.
28.06.2021.
07:04
Autor: Božo Vodopija/Plodovi zemlje/HRT
Za kriza i ratova često se s Korčule iseljavalo u daleke, prekooceanske zemlje - trbuhom za kruhom. No i vraćalo se, a mukotrpno zarađen novac ulagalo u maslinu i lozu. Baš takvu priču snimila je ekipa emisije Plodovi zemlje.
- Otišao sam u Australiju. Tamo sam imao tri brata i sestru. I radio sam. Biznis nije išao loše. Imao sam farmu i četiri, pet kuća i dućan. Onda nam je došao naš Celestin Sardelić. On je prije u politici, kaže: Dine vrati se ovamo, pokaži im da se može i u Hrvatskoj živjet. I ja sam se odlučio, došao sam prije rata, počeo sam pomalo, prisjeća se Dinko Sardelić.
Odlučio je, kaže, i novac i trud uložiti u lozu i masline, od kojih se na tom otoku od pamtivijeka živi. Dinka smo zatekli uz novopodignuti vinograd, poznate blatske sorte cetinke. Ukupno ima 15 tisuća loza, bijeloga pošipa, bijele cetinke, te širaka i plavca.
Najviše muke, žale nam se Sardelići, imali su za okrupniti zemljište za podizanje novih vinograda ovdje na predjelu Mala Krtinja kod Blata. Sada ukupno imaju 2,5 hektara vinograda od čega su više od polovice otkupili od svojih susjeda.
Uvijek je problem s papirologijom. A Dinko je u Australiji naučio da mora sve biti čisto, jedan kroz jedan. Pravi posao započeo je prije šest godine, kad je Jakov, najmlađi od njegovo šestero djece, na imanju pokrenuo OPG. Godine 2015. otvorili su samostalnu vinariju u kojoj danas prerađuju oko 20 tisuća litara vina.
- Teško je za nas male što se tiče radne snage, pa se više fokusiramo na pomoć unutar obitelji, obiteljske prijatelje. Sistem usluga za uslugu, pomažemo se međusobno. Ima dosta odricanja, pogotovo sad od 4. do 10. mjeseca. Dok se ne poberu masline nema slobodnog dana, ali eto nađemo malo zimi vremena za podružit se, u kominima i tako. Dobro je, priča Jakov Sardelić.
Otok u svemu ima svoje specifičnosti, pa je i s plasmanom dosta zahtjevnije nego na kopnu. A u sve se još umiješao i zastoj zbog epidemioloških mjera. Prošle su godine imali pad prometa od skoro 50 posto. Uz to više od tri stotine starih stoljetnih maslina stradalo im je u velikom požaru prije 35 godina. Od starine su, kaže Dinko imali drobnicu i oblicu, a sad su posadili još 150 stabala lastovke.
Sardelićeva kušaonica vinarije Dine, uz glavnu cestu na izlazu iz Blata prema Korčuli, sve češće je odredište izbirljivih gostiju koji traže autohtoni domaći proizvod.
- Ljubav i volja prema radu. Što okom vidim to rukama mogu učiniti, a volje još imam kao da sam najmlađi. Ne žalim što sam došao iz Australije. Živim za ovo što sam rukama svojim stekao, poručuje Dinko. I što je njegov sin Jakov, kao jedan od najmlađih hrvatskih vinara, znao i prepoznati, prihvatiti i dodatno oplemeniti.
Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!
Autorska prava - HRT © Hrvatska radiotelevizija.
Sva prava pridržana.
hrt.hr nije odgovoran za sadržaje eksternih izvora