Prijateljstvo koje će nadživjeti rat

09.05.2022.

19:54

Autor: Ivana Brailo Drnas/Dnevnik/HRT

Prijateljstvo gospara Đure i ukrajinske obitelji koje će nadživjeti rat

Prijateljstvo gospara Đure i ukrajinske obitelji koje će nadživjeti rat

Foto: Dnevnik / HTV

U Hrvatskoj je utočište pronašlo više od 16 tisuća ukrajinskih izbjeglica, od kojih nekoliko stotina i na krajnjem jugu zemlje. Obitelj Radović iz Konavala otvorila je svoja vrata jednoj ukrajinskoj obitelji na samom početku rata. Pomogli su im da pronađu barem malo mira i sigurnosti, a zauzvrat su, kažu, dobili čvrsto prijateljstvo i veselje u kući.

Devetomjesečna Elina bezbrižna je djevojčica. S mamom, bakom i tetkom vježba prve korake na sunčanoj terasi u Čilipima.

- Kad je počelo ovo u Ukrajini, ja sam se osjećo dužan. Da moram nekome pomoći i prijavio sam se u Civilnu zaštitu. Nataša me nazvala i kazala kako jedna obitelj treba smještaj i ja sam ih primio. Išao sam u Gospić po njih, kaže Đuro Radović iz Čilipa.

Suprug i otac Marte Janiak, ostali su u Ukrajini. S njima se svakog dana čuje telefonom. Njezina sestra radila je u Hrvatskoj pa su odlučili ovdje potražiti sigurnost. Smještaj kod Đure su našli preko društvenih mreža i zahvaljujući Nataliji - krenuli, kaže.

Dubrovčani kažu: Gdje čeljad nije bijesna, kuća nije tijesna. Gosparu Đuri su, kaže, razveselili život.

- Mogu počet plakat, strašno imam srce. (...) Uljepšali su mi dane, veseli su, obzirom odakle su došli i kako su izvlačili obitelji. Vole društvo, vole prijatelja, svaki dan smo skupa na kavi i ujutro i iza podne. Ako ne dođem, ljute se kako me nema, priča.

Među njima se rodilo prijateljstvo koje će, posve sigurno, nadživjeti rat.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!