Pripreme za uskrsni stol

01.04.2021.

20:25

Autor: Jelena Tomac/Dnevnik/IMS/HTV/M.M./HRT

Pripreme za Uskrsni stol

Pripreme za Uskrsni stol

Foto: Dnevnik / HTV/HRT

Diljem zemlje pripremaju se tradicionalna jela za blagdanski stol. U vinodolskom kraju Uskrs ne prolazi bez bribirskog prisnaca, slanog kolača za koji će uskoro biti zatražena zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla.

Uskrsni stol pun boja i mirisa, a na njemu nezaobilazni bribirski prisnac. Priprema se u svečanim prigodama. I dvadesetak jaja. Obvezno domaća, kao i sve druge namirnice.

- Izuzetno je slan, mora bit obavezno slan, a priprema se da se reže kapula, masnoća, putar, mast domaća na dinstanje, šunka, sir škripavac, brašno, sol i papar, kaže Ružica Kršul, Bribir.

Recept za prisnac našao je mjesto i u Mićoj kuharici - zbirci tradicionalnih recepata i običaja namijenjenoj djeci.

- To je jedan od najlakših načina kako djeci prenijeti tradiciju, ne suhoparno nego pokazati im što je tradicija i kako se čuva tradicija, kaže Dajana Jerčinović, ravnateljica Dječjeg vrtića Cvrčak i mrav, Bribir.

A kako bi se tradicija očuvala, uskoro se pokreće postupak za zaštitu bribirskog prisnaca oznakom zemljopisnog podrijetla.

- Da ga se valorizira u turističke svrhe, jer je jedinstven. Nema takve delicije u Hrvatskoj. Nešto slično ima u okolici Rijeke i otocima, ali u slanom obliku nema, kaže Alenka Spoja, direktorica TZ-a Vinodolske općine.

Prilika je to da vinodolski kraj, uz prirodne ljepote i kulturne znamenitosti, dobije još jedan, gastronomski turistički adut.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!