12:23 / 31.03.2021.

Autor: Kod nas doma/HTV

Vege pinca - recept za one koji je ove godine žele napraviti drukčije

Popularni kolač na drukčiji način

Popularni kolač na drukčiji način

Foto: Kod nas doma / HRT

Tradicionalni je uskrsni kolač pinca, a mnogi od nas vole je vidjeti na blagdanskom stolu. Tea Mamut, poznata splitska slastičarka, u emisiji Kod nas doma pokazala je kako se priprema malo drukčija verzija ovog kolača – vege pinca!

Ono što je ključno kod tijesta za pincu jest da se mora stvarno dugo mijesiti – otprilike dvadesetak minuta ručnim mikserom ili pola sata ručno. Tijesto je spremno kad se može rastegnuti kao tijesto za štrudlu.

U slučaju kada recept ne sadržava namirnice na koje smo se inače naviknuli – poput svinjske masti, maslaca ili jaja, postoje određene zamjene.

- Tijesto se apsolutno isto ponaša, nema razlike, kaže Tea.

Umjesto jaja i maslaca/svinjske masti, u tijesto za pincu potrebno je dodati batat i kokosovo ulje. Kad je tijesto gotovo, po želji se može premazati bjelanjkom i posuti šećerom.

U slučaju da preferirate vegansku verziju, umjesto bjelanjka može se koristiti aquafaba – voda od kuhanog slanutka. Aquafabu je potrebno izmutiti pjenjačom ili vilicom, te premazati tijesto; imat će isti efekt kao bjelanjak. Za kraj posuti šećerom.

Pogledajte video:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!