19:24 / 20.05.2021.

Autor: Kod nas doma/HTV

Ako već bacate maske na pod, barem skinite vezicu

Maske koje ne završe u smeću sve opasnije za životinje

Maske koje ne završe u smeću sve opasnije za životinje

Foto: Kod nas doma / HRT

Osamnaestomjesečni psić Oskar prije mjesec i pol progutao je zaštitnu masku koju je pronašao u dvorištu. Vezica s maske zapetljala mu se u crijeva.


- Probavni sustav životinje neće se s takvim stranim tijelom snaći - upozorava Luka Oman iz Prijatelja životinja.

S Veterinarskog fakultet a nedavno su upozorili da se zaštitna oprema odlaže u kante za smeće ili barem da se, ako se već ležerno baci na pod, prije toga otkinu vezice.

Ne stradavaju samo psi. Iz želuca uginulog pingvina izvadili su zaštinu masku za lice, galeb se utopio nakon što mu se guma zaštitnih rukavica zapetljala u noge.

- Poznato je to da galeb guta svašta. On kad je gladan, može progutati i čep od boce, plastiku, svašta! - kaže Manuel Jacmenović iz Ornitološkog laboratorija za HTV-ovu emisiju Kod nas doma.

Početni napori da se kod ljudi stvori navika nošenja maski sada je prerasla u sasvim drugu borbu - onu da nauče da joj, nakon što ju upotrijebe, nije mjesto na podu.

- U većini slučajeva veterinari imaju jako puno posla da spase psa ili mačku od stranog tijela u probavnom sustavu, a možete zamisliti što se događa s divljim životinjama koje su daleko od naših očiju, upozorava Luka Oman iz Prijatelja životinja.

Pogledajte video: 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!