"Pukotine" pomažu mladima

16:00 / 28.04.2021.

Autor: Kod nas doma/HTV

Igor je evangelist digitalne platforme "Pukotine".

Igor je evangelist digitalne platforme "Pukotine".

Foto: Kod nas doma / HRT

Igor Zjelarević takozvani je evangelist digitalne platforme "Pukotine". Nekoć je bio nemirno dijete sklono tučnjavama. Bio je često u uredima školskoga pedagoga i psihologa. Jedan fizički obračun s kolegom bila je kap koja je prelila čašu.

- Profesori nisu mogli izaći sa mnom na kraj. Govorilo mi se da ću vjerojatno biti propalitet, da neću završiti niti osnovnu niti srednju školu, kazao je za emisiju HTV-a Kod nas doma.

Morao je psihoterapeutu i tada je počela Igorova promjena.

- Težim cijelo vrijeme da budem bolja osoba nego što sam sad. Ali kad se okrenem, ja sebe uopće više ne mogu zamisliti. Ja ne mogu shvatiti da sam ja bio klinac koji se tukao s 15, 16 godina i radio gluposti, kaže Igor koji je danas jedan od glasnika ideja digitalne platforme "Pukotine".

Riječ je o svojevrsnoj školi života koju čine kolektiv psihoterapeuta i autora. Uz sadržaje koje pišu stručnjaci, "Pukotine" kontinuirano objavljuju kratke dokumentarce o mladima u serijalu "Fixer".

- Osnovali su je Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet, Family lab i BoliMe, udruga koja se bavi promicanjem mentalnog zdravlja mladih. Imamo i genijalne dizajnere, Dragu Đukića i Dragu Komparaka, objašnjava Judita Gamulin, redateljica dokumentarnog serijala "Fixer", za emisiju Kod nas doma. Htjeli su, kaže, napraviti materijal u kojem bi se ljudi prepoznali, "shvatili da se svi osjećamo kao da je život jedan teži roller coaster, da u tome nisu sami i da tome ima lijeka".

O čemu razmišlja i čega se boji pred kamerama je otkrila i Petrinjka Tea Haračević.

- Bojim se straha koji je oko nas trenutno. Bojim se što je sve jako neočekivano, sve je nekakva vrsta iznenađenja, kao da se bojimo nekakvog zraka konstantno i ništa nije konkretno, kaže.

Konkretne su teme kojima će se baviti "Fixer". Rastava braka, anksioznost, društvene mreže. Projekt podupire UNICEF, a djelovanje u "Pukotinama" je više dobrovoljno nego što počiva na nekoj čvrstoj financijskoj konstrukciji.

- Tako da se vječno nadam nekim društveno odgovornim korporacijama, koje bi voljele sudjelovati u projektu i oblijepiti naše vrlo moderne vizuale sa svojim logotipovima, sa smiješkom poručuje Judita.

Pogledajte video:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!