17:45 / 02.05.2021.

Autor: Kod nas doma/HTV

Izložba posvećena legendarnoj kostimografkinji Iki Šikomrlj Ajki

U Tehničkom muzeju "Nikola Tesla" otvorena je izložba "Beskompromisno svoja"

U Tehničkom muzeju "Nikola Tesla" otvorena je izložba "Beskompromisno svoja"

Foto: Kod nas doma / HRT

U Tehničkom muzeju "Nikola Tesla" otvorena je izložba "Beskompromisno svoja", posvećena Iki Šikomrlj Ajki, legendarnoj kostimografkinji. Dio izložbe čine haljina koju je Ena Begović nosila u filmu "Glembajevi", odora počasne straže, kostim iz "Orašara" i mjuzikla "Jalta Jalta". Izložbu su postavile kostimografkinja i predsjednica ULUPUH-a Ivana Bakal i teatrologinja Martina Petranović.

- Ajki je jedna od najvećih, ako ne i najveća hrvatska kostimografkinja. Ona je aktivno počela raditi koncem pedesetih godina, kada je struka kostimografa postala zasebna struka, priča Ivana za emisiju Kod nas doma.

Na izložbi je prikazan samo mali dio Ajkinog stvaralaštva kojeg je zaista mnogo – u pedeset godina rada surađivala je na 500-injak drama, opera, baleta, serija i filmova. Ivana je istaknula kostim koji je Boris Buzančić nosio u "Fedri":

- On nije idealan samo na sceni, gledan sa 10 ili 20 metara udaljenosti, perfektan je i kad ga gledate izbliza. Posebni su joj i kostimi iz "Troilo i Kresida" iz zagrebačkog HNK.

- Posebni su zbog likovnog dorađivanja, kostimi su veliki, malo predimenzionirani i vrlo atraktivni, smatra Ivana i dodaje kako se na kostimima iz "Hamleta" vidi se koliko je Ajki cijenila Japan.

Na izložbi se nalazi i Ajkin stol, uredan i čist kakav je uvijek bio, a gotovo do samog kraja svog života svakodnevno je naručivala i čitala nova filozofska djela.

- Stalno je radila na sebi, bila je toliko originalna da je to gotovo nezamislivo, kaže Ivana. Bila je bistra i britka i uvijek bi glasno i jasno izrekla svoj stav.

Pogledajte video:


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!