11:19 / 31.03.2021.

Autor: Kod nas doma/HTV

U mirovini odlučio naučiti svirati bajs - i izraditi ga

Sergio Demark

Sergio Demark

Foto: Kod nas doma / HRT

Sergio Demark u mirovini je deset godina, ali za njega nema mirovanja. Tako je, među ostalim, odlučio naučiti svirati bajs – tradicionalni istarski instrument, koji se svira u sjeverozapadnoj Istri. 

- Nema ti tko pokazati kako se svira, međutim, polako ti to dođe s vremenom - kad ga upotrebljavaš, uđe ti u uho. Ima samo dva akorda, ali nije ni to lako, kaže Sergio.

Izrada ovog tradicionalnog instrumenta nije jednostavna.

- Tu ima mnogo detalja, mnogo komada treba složiti i mnogo muke, ali kad ga složiš i čuješ mu "glas" - to je jedna velika satisfakcija i nešto posebno, kaže Sergio koji bajs izrađuje sam.

Prvi je korak pronaći drvo da je "kako treba" – to je veliki problem jer obje strane moraju biti napravljene od javora rebraša. Zatim je to drvo potrebno piliti, rezati pa spojiti. Drvo se savija i fiksira prema postojećem kalupu, i onda se zalijepi – prvo "leđa" instrumenta, pa ostalo. Zatim se kalup izvadi, te se dodaju pojačanja. Nakon toga izrađuje se ostatak dijelova, koji zahtijevaju mnogo vremena, i vrlo su specifični u odnosu na druge instrumente. Kvalitetno napravljena bas daska je također veoma važna, radi zvuka.

-Da bi se napravio bajs, treba više od mjesec dana, i svaki dan ga moraš 'gladiti' – ako ne, neće ti pjevati, kaže Sergio i dodaje kako je kalup za izradu bajsa napravio sam.

- Nacrt sam uzeo od jednog starog bajsa i sve dimenzije su po njemu napravljene, objašnjava.

Kaže da nema velike potražnje za bajsom.
"Mladi ljudi nisu baš zainteresirani za to, ali možda će biti kad odu stariji, kao ja. Volio bih da nešto ostane iza nas", zaključuje Sergio.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!