12:27 / 02.04.2021.

Autor: Kod nas doma/HTV

Bake i djedovi - posebna vrsta ljubavi

Postoji posebna vrsta ljubavi, onakva kakvu mogu pružiti samo baka i djed

Postoji posebna vrsta ljubavi, onakva kakvu mogu pružiti samo baka i djed

Foto: Kod nas doma / HRT

Postoji posebna vrsta ljubavi, onakva kakvu mogu pružiti samo baka i djed - tko ju je doživio, zna to jako dobro. 

- Nisam nikad mogao pomisliti da se ta ljubav može tako razvijati, biti tako čvrsta i tako čista, kaže Ivo Bulaš koji sa suprugom Brankom ima četvero unučadi.

Uloga baka i djedova drugačija je od one roditeljske.

- Puno si popustljiviji, sve ti je jednostavnije i blaže, kaže Branka Bulaš, a Ivo se kroz smijeh nadovezuje:

- Pučka svečanost je i njima i nama kad ostanu spavati kod nas – tu prekršimo dogovore. Roditelji se muče kako bi djeca drugi dan mogla na vrijeme ustati za školi i vrtić, i onda nama kažu: 'Znate, morali bi ići spavati u 8 ili pol 9.' Ma di ćeš u 8 ili pol 9 ići spavati'.

- Često nam se čini da su nam djeca stroža nego što smo mi bili kao roditelji. Ali to nam se možda samo čini, čovjek zaboravlja neke stvari, kažu Branka i Ivo.

Iva Radušić smatra kako je za djecu jako važno dobivati što više ljubavi.

- Bake i djedovi su neopterećeni, baš se opuste u toj ulozi i daju tu bezuvjetnu ljubav, kaže Iva, koja je zbog ljubavi koji su joj prenijeli roditelji odlučila postati jedna od osnivačica udruge "Sijede vrijede". Udruzi je cilj aktivirati starije, i pokazati da se mnogo toga može čak i kada se ode u mirovinu.

- Zašto ne bismo poticali ljude da počnu što više organizirati nešto za naše starije? Zapravo želimo pokazati da nam je stalo do njih, objašnjava Iva.

U udruzi se provode brojni projekti, a nedavno se javila potreba i za vodičem – točnije, priručnikom za bake i djedove. Za tako nešto potrebna je pomoć marketinške agencije.

- Na tržištu imamo jako puno literature namijenjene novopečenim roditeljima, a jako malo toga što je namijenjeno bakama i djedovima. Pokušali smo riješiti taj problem upravo s ovim vodičem i dati pokoji koristan savjet, kaže Stella Bogovac, senior copywriter u agenciji "I to nije sve".

Često je treća dob zapostavljena na svim razinama.

- 'Skužili' smo da je to super prilika da mi na takav način doprinesemo razrješavanju takvog zanemarenog problema u društvu, kaže Karmen Obradović, direktorica za odnose s klijentima u agenciji "I to nije sve".

Kad se radi o odgoju, trebaju li bake i djedovi svojoj djeci stalno davati savjete?

- Nastojimo im dati savjet kad nas pitaju, a često se dogodi da savjetuješ i kad ne pitaju – to nije dobro, kaže Ivo.

- Zaključili smo da je najvažnije djelovati iz perspektive ljubavi, to je jedina 'šifra', zaključuje Branka.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!