11:31 / 07.04.2021.

Autor: Kod nas doma/HTV

Govorimo li dovoljno o seksualnosti muškaraca?

Otvoreno o odnosima

Otvoreno o odnosima

Foto: Ilustracija / Kod nas doma

Često se piše i govori o potrebama i seksualnosti žena. No gdje su u toj priči muškarci – govori li se dovoljno o njihovim potrebama, poteškoćama i seksualnosti?

Psihoterapeutkinja Nataša Barolin Belić kaže kako na takvo pitanje nije jednostavno odgovoriti.

- Većinu časopisa, magazina, priloga i emisija kupuju žene. No žene su i otvorenije za razgovor o seksualnim smetnjama. Također, statistički, kod žena ima više smetnji – oko trećina žena će u svom životu iskusiti nekakvu seksualnu smetnju. Kod muškaraca je to 'samo' četvrtina, objašnjava za emisiju Kod nas doma.

Najčešća ženska seksualna smetnja je smanjena seksualna želja – to je vrlo slojeviti problem i izazov.

- Toliko toga moramo istražiti i proučiti – rekla bih da je ženska seksualnost složenija. Ženama je potreban uvod u intimnost, kod muškaraca nije tako. Rekla bih da je to jedan od razloga zašto se više piše o ženskoj seksualnosti, ističe Nataša.

Ipak, kaže kako će četvrtina muškaraca jednom u životu iskusiti nekakvu seksualnu smetnju, te kako je izuzetno važno da muškarci imaju pravo to reći, kao i da o tome razgovaraju.

- Najčešća muška seksualna smetnja je preuranjena ejakulacija, iako je vrlo rijetka. Potaknula bih muškarce da pričaju i istražuju o tome, napominje Nataša, i dodaje kako su muška i ženska seksualnost jako različite.

- Jako je važno znati da ono što je za muškarce važno, za žene nije – i obrnuto. Muška seksualnost također zahtijeva pažnju, smatra.

Brinu li se žene o potrebama svojih muškaraca?

Nataša kaže kako njezino iskustvo iz prakse pokazuje da žene puno više traže pažnju i pomoć svojih partnera, nego obrnuto – ipak, ima i takvih situacija.

- Kad se pojave parovi gdje muškarac traži više pažnje i razumijevanja za svoju seksualnost, neke žene to razumiju, prihvate i žele se uključiti – a neke baš i ne. No, daleko je više parova gdje je žena ta koja se žali kako ne dobiva ono što joj je potrebno.“, kaže Nataša i zaključuje: "To je jednostavno tako kod žena."

Pogledajte razgovor:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!