Petrinja: Srednja škola nastavu održava u privatnoj kući

14:28 / 30.04.2021.

Autor: Kod nas doma/HTV

Milan Orlić, ravnatelj škole

Milan Orlić, ravnatelj škole

Foto: Kod nas doma / HRT

Srednja škola u Petrinji teško je oštećena u nedavnom potresu – ova 160 godina stara austrijska ljepotica u lošem je stanju i nije za uporabu. Kao kulturno dobro, obnavljat će se po zahtjevnim pravilima i tko zna kada će ponovno biti spremna za svoje učenike.

U međuvremenu, srednja škola Petrinja privremeno se preselila na novu lokaciju – privatnu kuću koja je besplatno dobivena na korištenje.

- Tu smo organizirali rad srednje škole. Imamo računovodstvo i zbornicu u kojoj profesori mogu održavati online nastavu, priča Milan Orlić, ravnatelj škole. Ova privremena škola uspostavljena je samo 20 dana od potresa – smatrali su da život čim prije mora krenuti dalje.


Dok profesori ponekad dolaze u školu, učenici nastavu slušaju online.

- Inače bih se budio vrlo rano, kako bih krenuo u školu na vrijeme. Sada se budim oko 8, jer imam privilegiju online nastave. Nastojim što više pratiti nastavu, ali to nekad bude problem. Budući da sam doma, često me roditelji traže da ispraznim perilicu ili da radim neke druge kućanske poslove, kaže Matej Brodarac, učenik 3. razreda srednje škole Petrinja.

Učenik Karlo Jakopović također nije zadovoljan online nastavom - kaže kako njegovo školovanje zaostaje.

- To znanje koje mi primamo nije jednako onome koje primimo u klupama, objašnjava.

Za razliku od njih, maturantica Hana Gregorinčić u školu putuje autobusom, u 17 kilometara udaljen Jabukovac.

- Putujem autobusom i stalno smo popodne - mislim da je to veći problem jer nam oduzima više vremena, ali definitivno je bolje nego da smo online, kaže. S njom se slaže i maturant Leon Križanić, koji se ovih dana plasirao na državno natjecanje iz matematike.

- Moja srednja škola mi fali, jer sam odrastao uz nju, prijatelje i profesore. Imao sam jako dobar život u njoj, sa sjetom kaže Leon.

Nova srednja škola bit će u nekadašnjoj školi koju je Petrinjcima poklonio Gavrilović. Trenutno na njezinom uređenju rade volonteri, koji su u zadnja tri mjeseca već uložili preko 2000 sati rada. I sam ravnatelj može se tamo pronaći svaki vikend – s lopatom u ruci. Svim volonterima želja je pripremiti školu za ozbiljnije građevinske radove, kako bi počeli čim prije.

Svi imaju jedan zajednički cilj - započeti novu školsku godinu upravo u toj zgradi.

- Grada bez škole nema, isto kao ni škole bez djece. Ako ne budemo imali školu na jesen, djeca će tražiti druge alternative i neće čekati u Petrinji. Ljudi će djecu prebaciti u Veliku Goricu, Zagreb, nije bitno gdje. Mislim da svima mora biti jasno kako bez srednje škole u gradu neće biti budućnosti, kaže ravnatelj Orlić.

Hana bi voljela da grad Petrinja ostvari cilj izgradnje nove škole, kako bi gimnazija ostala.

- To je stvarno dobar smjer koji nas priprema za fakultet. Treba nam ta škola, jer stvarno možemo puno postići. Razne projekte, uspomene, volontiranja – sve to ostvarujemo u srednjoj školi i mislim da je to Petrinji jako potrebno, zaključuje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!