19:55 / 20.05.2021.

Autor: Kod nas doma/HTV

Nakon što je dobio "bicikl na ruke", želi da ga imaju i drugi

Slaven Škrobot

Slaven Škrobot

Foto: Kod nas doma / HRT

Unatoč tetraplegiji uzrokovanoj skokom u more, zbog čega je prije 12 godina završio u kolicima - Slaven Škrobot je svjetski putnik. Zahvaljujući svom posebno prilagođenom biciklu osmislio je novu avanturu koja će imati humanitarni karakter.

- Na putovanjima ne osjetim kolica. Imam nekakvu slobodu, drži me adrenalin. Baš zaboravim nekako na to, kaže Slave, strastveni zaljubljenik u putovanja. U posljednje tri godine bio je na četiri kontinenta.

Unatoč invaliditetu, odlučio je živjeti punim plućima. Prošle godine novu životnu dimenziju donio mu je prilagođeni bicikl za koji su njegovi pratitelji prikupili 60 tisuća kuna - u samo pet dana!

- Nevjerojatan osjećaj slobode! Meni je to bio takav gušt, što sam nakon 12 godina odvozio sam taj bicikl, ne znam kako bih to uopće opisao! - kaže Slaven za emisiju Kod nas doma.

Bicikl je, kaže, zapravo hibrid jer ima bateriju. Velika je razlika, kaže, između običnog bicikla, kojega pokrećete nogama i onoga koji zahtjeva snagu ruku. Slaven pokreće projekt humanitarnog karaktera - 15.8. trebao bi početi biciklirati hrvatskom obalom od Savudrije do Prevlake.

- To je oko 1000 kilometara gdje bih ja u 40 dana to odbiciklirao. Cilj mi je prikupiti sredstva i kupiti isti bicikl kakav ja imam jednoj do tri osobe, kaže Slaven koji želi da i drugi dobiju novu dimenziju koju je njemu donio. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!