12:36 / 31.03.2021.

Autor: Kod nas doma/HTV

Ivan Grobenski diše, sanja i živi Podravinu

Njegovi spotovi izgledaju kao slike naivaca

Njegovi spotovi izgledaju kao slike naivaca

Foto: Kod nas doma / HRT

Njegovi spotovi izgledaju kao slike naivaca, posljednji album kritika proglašava kao jedan od najboljih u prošloj godini, a emocija njegovog bluesa mami suzu na oko. Ivan Grobenski pjesmom "Dojdi draga, dojdi", koju je napisao svojoj djevojci, počeo je stvarati hvaljeni album.

- To je album koji aludira na našu tradiciju, na kajkavske popevke, na našu mitologiju, usmenu književnost, naivu – na svašta nešto. Bila mi je želja da to bude jedna suvremena kajkavska pjesmarica, objašnjava Ivan za emisiju Kod nas doma pozadinu cijele ideje autorskih pjesama koje zvuče kao da su narodne.

- To je jedan moj eksperiment – vidjeti je li moguće zamagliti tu liniju između autorskog i kolektivnog, nastavlja.

Ivan kaže kako diše, sanja i živi Podravinu – inspiriraju ga njezini motivi i umjetnost, govori o njezinim ljudima opisujući kolektivnu svijest.

- Mislim da su Podravci radišni, vrlo pametni i jako dobri ljudi, koji jednostavno nisu baš poduzetni i možda ne znaju brendirati ono što imaju dragocjeno u svom okruženju, kaže.

Ivan piše i poeziju na kajkavskom, a zanimljiva činjenica je da je karijeru započeo kao roker. U snimanju albuma koristio se i pradjedovom gitarom, koju je dobio od jednog američkog vojnika.

Ta gitara je bila negdje kod bake, ja sam ju izvukao i mislim da sam prvi u obitelji koji je napisao neke pjesme na njoj, odnosno zvukovno ju obilježio, kaže i dodaje kako glazbu smatra emotivnim kontinuitetom, te spotove radi u jednom kadru koji emociju prenose bez prekida. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!