Vodič kroz migrenu

02.04.2021.

07:48

Autor: Kod nas doma/HTV

Gubitak vida i govora, nakon toga intenzivna bol u glavi

Gubitak vida i govora, nakon toga intenzivna bol u glavi

Foto: Kod nas doma / HRT

Migrena je neurološka bolest povezana s nepravilnim radom autonomnog živčanog sustava, ali nikad nije do kraja razjašnjeno što je točno uzrokuje. No jedno je sigurno – mnogo je teža od obične glavobolje, kako je često percipiramo.

- Gubitak vida i govora, nakon toga intenzivna bol u glavi, i kao da teško dišeš – cijelo tijelo ti je onemoćalo. U tom momentu se prestrašiš i želiš si pomoći, ali osjećaš da ti dijelovi tijela više ne funkcioniraju normalno, kaže Marina Krpan, koja se s migrenom bori od ranog djetinjstva. Već ju je apsolvirala, zna reći u šali.

Zbog intenzivnih glavobolja još je kao osnovnoškolka prošla brojne neurološke preglede, sve dok joj nije dijagnosticirana migrena.

- U ranom djetinjstvu sam imala glavobolje, već sam tada znala posegnuti za nekim analgetikom. No tek nakon puberteta javila mi se prava migrena, i to sa pojavom intenzivne boli u jednom dijelu mozga – u tom trenutku ti nisi u stanju za ništa, sve dok taj napadaj ne prođe, priča Marina, kojoj su napadaji migrene znali potrajati i do pet dana – nije ih imala samo u razdoblju dviju trudnoća.

- Ne mogu to usporediti ni s jednom boli, ništa u životu nije me boljelo kao migrena. Bol mi ne dolazi uvijek na istoj strani, vrlo često je u oku ili na stražnjem dijelu glave – nekad s jedne strane, a nekad s druge. Ono što je kod mene specifično je to da imam auru, a to je naznaka da će se migrena pojaviti. Aura je gubitak vida uz pojavu svjetlosnih obruča, i u tom trenutku doslovno gubim dio slike, kaže Marina.

Simptomi migrene variraju od osobe do osobe – od mučnina i povraćanja, osjetljivosti na svjetlost i zvuk, pa do aure s kojom se Marina suočava. No intenzitet boli kod svih je isti.

- Obično popijem lijek, umirim se i legnem, kaže i dodaje kako je najproblematičnije kod migrene to što stvarno narušava kvalitetu života.

Marina je 2018. godine s kolegicom osnovala udrugu Migrena Hrvatska, kako bi pomogla i sebi i drugima koji pate od ove bolesti. Oko 400 000 Hrvata ima napadaje migrene, ali samo je trećina njih prošla neurološke pretrage i dijagnosticirana im je bolest.

- Liječenje je individualno, nema jednog lijeka za sve, kaže Marina, kojoj je cilj s pomoću udruge educirati ljude o tome kako napad dolazi te kako ga prevenirati ili barem ublažiti.

- Pravilna prehrana, tjelesna aktivnost, dovoljno sna, smanjiti stres – bez obzira koliko obaveza imamo, dodaje.

Migrena, nažalost, nije izlječiva - jedino se pravilnim ponašanjem može smanjiti pojavnost, ublažiti simptome i skratiti trajanje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!