Problemi na jezeru Rakitje zbog pojave invazivnih kornjača

17.05.2023.

07:06

Autor: Fabijan Kale/T.D./Regionalni dnevnik/HRT

Invazivne kornjače

Invazivne kornjače

Foto: HTV / HRT

Ne ostavljaju ljudi u prirodi samo otpad, neki se tako rješavaju i svojih kućnih ljubimaca - kornjača. Crvenouha i žutouha kornjača prijetnja su za naš ekosustav, a u jezerima u Zagrebu i Zagrebačkoj županiji sve ih je više. Stoga je predstavljen projekt "Spas za barske, stop za invazivne kornjače" koji će smanjiti štetu od pojave invazivnih kornjača.

Crvenouha kornjača, za neke kućni ljubimac u bazenčiću s umjetnom palmom, invazivna je vrsta. Njihovo puštanje u prirodu čini veliku štetu. Problema imaju na jezeru Rakitje.

- Prije 5,6 godina bili su vrlo rijetki primjerci koje smo uočili, a onda se desila eksplozija populacije i sada u zadnje dvije godine to je velika količina. Bitno ih je više nego naših domaćih čančara, kornjača i počele su bitno ugrožavati i našu ukupnu ravnotežu i balans na jezeru, naglasio je Božo Mihina, predsjednik Ribolovnog društva Rak Rakitje.

Agresivne su, brže se razmnožavaju, ugrožavaju autohtone barske kornjače. Njihova je broj porastao u Zagrebačkoj županiji.

- Ima oko 1.300 crvenouhih kornjača na području Zagrebačke županije. Najnaseljenija mjesta s crvenouhom kornjačom su jezero Rakitje i Sava Strmec, rekla je Tatjana Masten Milek, ravnateljica Javne ustanove Zeleni prsten Zagrebačke županije.

Projekt će se u Zagrebačkoj županiji provoditi na 17 lokacija, najintenzivnije na jezerima Sava Strmec i Rakitje. Velik je porast broja ovih kornjača i u Maksimirskim jezerima od 2006. godine.

- Tijekom tog razdoblja primijetili smo povećanje broja životinja, broja jedinki za 3 puta. Od 70-ak jedinki koliko je bilo na trećem jezeru, sada ih je oko 250, naglasila je Biljana Janev Hutinec, Javna ustanova Maksimir.

Uz edukaciju građana kroz projekt "Spas za barske - stop za invazivne kornjače" crvenouhe kornjače upravo će se preseliti na Maksimirsko jezero koje će postati njihovo stanište. Projekt je počeo prošle godine, a trajat će do svibnja 2026.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!