Talijanka Vienna poručuje: Nikad nije kasno za velika putovanja

21.05.2022.

07:00

Autor: Stana Živkušić/Regionalni dnevnik/IMS/HTV

Putovanje života

Putovanje života

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Nikad nije kasno za velika putovanja. Vienna Camarotta, 72-godišnja Talijanka krenula je pješice na "Put svile", po uzoru na Marka Pola. Iz Venecije se uputila potkraj travnja, a čeka je tri godine pješačenja. Nezaobilazni dio puta je, naravno, naša Korčula. 

Iako ima više od sedam desetljeća, Talijanka Vienna Camarotta krenula je na putovanje života. Pješice od Venecije do Pekinga, slijedeći stope Marka Pola. 

- Da inspiriram i motiviram osobe svojih godina, pa i one starije da je sve moguće ako to dovoljno želiš. Iznimno me zanima kultura i želim upoznati i spojiti talijansku kulturu s onom Puta svile, jer smatram da upravo kulturna baština gradi mostove među ljudima i zemljama, rekla je Vienna Camarotta Pestum, Italija.

Na putovanju dugom 22 000 kilometara nezaobilazna je postaja i Korčula, za Korčulane bez dvojbe - rodno mjesto Marka Pola. Zarobljen je ispred tog otoka, u jednoj od najvećih mediteranskih pomorskih bitaka 1298.

- Ta bitka pod Korčulom je taj okidač po kojemu mi možemo reći da je Marko Polo napisao njegovu knjigu. Ustvari je prepričao njegove puteve njegovom suzatvoreniku Rustičelu, tako da svakako poveznica s Markom Polom je ovdje, naglašava Vicko Marelić, kustos Gradskog muzeja, Korčula. 

Na Vienninu teškom putovanju prati je kinesko-talijansko društvo, pružajući joj potporu i pomoć.

- Činimo sve što možemo da se osjeća sigurno jer je njezin pothvat uistinu nadahnjujući. Na prvoj etapi putovanja iz Italije, stali smo u Sloveniji, a sada smo na drugoj etapi, u Hrvatskoj. Želimo joj pomoći ljudskim, ali i financijskim resursima, rekao je Giuseppe Zhou, predsjednik kinesko-talijanskog Društva prijatelja, Šangaj.

No Vienna svoj put ne smatra teškim. 

- Ne brojim kilometre, jer moj um mora ostati slobodan. Slobodan za razmišljanje, za promatranje i osjećanje prirode. Jer kada mislite na kilometre, umorite se, a ja ne želim razmišljati tako, rekla je Vienna Camarotta.

Ova će 72-godišnja Talijanka zasigurno oživjeti put svile Marka Pola. Premda do 2025., kada bi trebala stići do posljednje točke svoga odredišta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!