Brod s opremom za zaštitu morskog okoliša

15.09.2022.

07:08

Autor: Sandra Lacković/V.K./Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Brod Ston

Brod Ston

Foto: HTV / HRT

Čak 620.000 kuna vrijedno je višenamjensko plovilo za zaštitu morskog okoliša Malostonskog zaljeva. U cijelosti je financirano europskim novcem i rad je domaćih brodograditelja.


Ovo je prvo višenamjensko plovilo sa specijaliziranom opremom za zaštitu morskog okoliša Malostonskoga zaljeva. Nabavilo ga je Komunalno društvo Ston.  

- Prvenstveno će nam služiti u eko akcijama bilo kakve iznenadne intervencije zagađenja i takvih stvari i za monitoring područja i za eko akcije, govori Anamarija Romić, direktorica Komunalnog društva Ston.

Plovilo vrijedno 620.000 kuna potpuno je financirano europskim sredstvima. Novac iz operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo osigurao je Flag južni Jadran.

- Imali smo 4 prijave, 4 korisnika, jedno od plovila za malostonski zaljev, sa sjedištem u Stonu, a druga tri u području Vela Luke, lastovsko područje, jedno u dubrovačkom primorju mjesto Slano, pokazuje Mato Oberan, voditelj FLAG Južni Jadran.

Plovilo dugo 8, a široko 2,85 metara djelo je domaćih brodograditelja. Izradila ga je obiteljska tvrtka s dubrovačkog područja. 

- Ona u osnovnoj opremi ima skimer koji kupi zauljenu površine na moru, također ima agregat koji se skupi da može raditi skimer, ima montažnu dizalicu da se čišćenje nekog dijela može uzet od ronioca, naglašava Marko Šagarjelo, brodograditelj.

Na vezu u Malome Stonu, a čuvat će cijeli Malostonski zaljev. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!