Majine medene kućice osvajaju izgledom i okusom

16.12.2022.

07:05

Autor: Melita Šare/Regionalni dnevnik/HRT/A.S.

Kućica od medenjaka

Kućica od medenjaka

Foto: HRT / HTV

Prosinac u svima budi kreativnost. Svi bismo htjeli da nam dom izgleda kao u bajkama braće Grimm. No, Zadranka Maja Draganić s pripremama počinje već u listopadu. Njezine, iako jestive, unikatne, medene kućice, oduševljavaju sve ponajprije kao dekoracija.

Zadranka Maja preko dana je majka dvoje djece, radi u knjigovodstvenom servisu. No, kako pada noć, njezina se kreativna strana budi. Ostaje samo ona i njezine slatke kućice u koje se svi odmah zaljube.

- To su one bajkovite kućice iz Ivice i Marice. Počela je zvati mama pa tetka pa rodica , ja bi jednu pa drugi i onda -hajde napravi meni, zašto ne bi i meni, rekla je Maja Draganić. 

Bilo je u početku muka, izračuna, matematike i statike. U šali, tvrdi, da će joj trebati građevinska za sve dijelove tijesta. 

- Prvo smo morali izračunati dok smo izračunavali kakvi nam zidovi trebaju. Znači, kako ćemo kalupe napraviti, hoće li to stajati i da vam ne govorim o pokušajima, koliko su se puta sagradile pa srušile, kazala je Maja Draganić. 

Ovo je klasično tijesto. No, mirisno, uz dodatke đumbira, meda i cimeta. A onda slijedi najteži dio, sušenje. Vlaga mu jako smeta.

- Tijesto zna omekšati kad je vlaga, tvrdi Maja. 

Ova bijela jednostavna glazura od bjelanjaka i šećera lijepi zidove, a služi i za najljepši dio, iscrtavanje.

- U jednoj sezoni prije nekih četiri do pet godina smo ih napravili šezdeset. Djeca su oduševljena, ali ne damo im blizu, rekla je Maja Draganić. 

 Kako jednu kućicu radi puna tri dana, svatko tko je dobije na poklon, zna da je to uistinu, dar od srca.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!