U Blatu na Korčuli popravlja se demografska slika

30.09.2022.

07:00

Autor: Stana Živkušić/V.K./Regionalni dnevnik/HRT

U Blatu na Korčuli poprvlja se demografija

U Blatu na Korčuli poprvlja se demografija

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

U Blatu na Korčuli demografskim se mjerama nastoji popraviti slika mjesta i što više mladih zadržati u Blatu, pa su naknade za novorođenu djecu među najvišima u Hrvatskoj. Općina je dosad isplatila više od 7 milijuna kuna, a obiteljima pomaže i na druge načine. 


Mariju, najstarijem od pet sinova u obitelji Tulić iz Blata, s njegovom braćom nikada nije dosadno. 

- Zanimljivo je. Uvijek je veselo, nikad kuća nije prazna. Brinem se o njima koliko mogu i koliko imam živaca za to, smije se Mario Tulić iz Blata.

- Što se tiče financijskih prihoda, tu su majka i otac koji se najviše brinu o tome, ali ja radim već nekoliko godina pa pridonosim, naglašava. 

Velika obitelj - veliki izdaci, a svako je dijete jednako važno.

Općina Blato za svako novorođeno dijete izdvaja novčanu naknadu. Želja im je popraviti demografsku sliku mjesta i zadržati mještane - osobito mlade obitelji s više djece.

- Za prvo dijete izdvaja 5000 kuna, za drugo dijete 10 000 kuna, za treće dijete 60 000 kn te za četvrto i svako sljedeće 72 000 tisuće kuna, govori Ante Šeparović, načelnik općine Blato.

- Imamo tu još neke mjere, to je sufinanciranje udžbenika SŠ Blato, zatim sufinanciranje prijevoza učenika i studenata, stipendiramo studente sa 700 kn mjesečno, imamo i poklone za najbolje učenike, naglašava. 

- Ako je u vrtiću dvoje ili više djece iz iste obitelji, za dvoje djece je cijena umanjena, a treće dijete je u vrtiću besplatno, istaknula je Maja Sardeli, ravnateljica Dječjeg vrtića Blato. 

No unatoč demografskim mjerama, trend odlaska za boljim životom nije zaobišao ni Blato, koje prema posljednjem popisu stanovništva bilježi pad broja mještana. Iako je želja svima ista.

- Da što više mladih ljudi tu ostane, da se što više djece rađa, da nam je mladosti po Blatu, naglašava Šeparović. 

Naknade ostaju, jer znaju Blaćani, u zajedništvu i uz obitelj, sve je mnogo lakše. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!