Ronilački spektakl u Imotskom!

30.05.2022.

07:03

Autor: Ivica Đuzel/Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Zaron u Crveno jezero

Zaron u Crveno jezero

Foto: Dnevnik / HRT

Ovaj vikend ronioci na dah iz nekoliko europskih zemalja i SAD-a u Imotskom su istraživali dubine Crvenog jezera koje oduvijek privlači ljubitelje adrenalina. Tako popularizira se ronjenje na dah na novim, zahtjevnim i atraktivnijim lokacijama. Sve su podržali Hrvatska turistička zajednica i HGSS.

Imotsko Crveno jezero oduvijek je mamac za najhrabrije pustolove, no rijetki su koji se usude zaroniti u tamne dubine, a još rjeđi oni koji zarone na dah. Sam program i broj natjecatelja reducirani su zbog iznimno niskog vodostaja koji prilično komplicira spuštanje natjecatelja, snimatelja i opreme.

Loše vrijeme ograničilo je one na pedeset metara dubine.

- Potpuno nevjerojatno, sam pogled na okruženje, savršeno ronjenje i sjajno iskustvo u ovakvom jezeru, kazao je Phillipe Glaser iz Njemačke.

- Nakon nekih deset metara bude temperatura ispod deset stupnjeva, onda počnu boljeti zglobovi, treba se fokusirati na zaron, istaknuo je Boris Milošić.

- Voda je užasno hladna, na površini uopće nije bila hladna, ali nakon deset metara.... Interesantno je, svjetla su drugačija, na deset metara se pojavi rupa, mračina koja je i strašna, poručio je Miloš Ivacković iz Srbije. 

Prvi i za sada jedini koji je svladao strah i mrak, no u drugim okolnostima i s bocama kisika, te se spustio do dna ambisa bio je francuski speleoronilac Frederic Swierczynski u svibnju 2017.

Povijesni zaron spustio ga je na dubinu od 245 metara, iako za velikih kiša jezero zna biti i znatno dublje.

Imoćani su ga tada dočekali kao nacionalnog junaka.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!