Zapušteni imotski perivoj i arboretum dobit će novi sjaj

05.04.2022.

07:00

Autor: Željko Valčić/Regionalni dnevnik/HRT

Radovi bi trebali biti gotovi do početka srpnja

Radovi bi trebali biti gotovi do početka srpnja

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Nakon više desetljeća nebrige i zapuštenosti počela je revitalizacija imotskog gradskog perivoja i arboretuma Gaj. Nositelj projekta obnove, u prvoj fazi vrijednog milijun kuna, a financiranog iz EU fondova, Hrvatske su šume. Radovi bi trebali biti gotovi do početka srpnja.

Imotski se može pohvaliti da je perivoj i arboretum imao mnogo prije većih i poznatijih gradova. Formiranje arboretuma počelo je potkraj 19. stoljeća, procvat doživljava u razdoblju do Drugog svjetskog rata, a onda pada u zaborav. Ne građana nego institucija. A imao je nekoliko kilometara staza, vidikovac, fontanu, mjesta za odmor, rasadnik, vodospreme za navodnjavanje. Sve osim rasadnika bit će obnovljeno, a dobit će i nove sadržaje. 


- Uz poučnu stazu bit će postavljene table s QR kodom gdje će se svi zainteresirani moći spojiti na pametne telefone i saznati sve o flori i fauni, svemu zanimljivom o onome što je arboretum bio kroz povijest, a i što će biti, kaže dipl. ing. Živko Bubalo, voditelj Šumarije Imotski.


Perivoju se, koliko god je to moguće, vraća izvorni izgled. kompletne građevinske infrastrukture.


- Imamo točno razrađene nacrte, kako ćemo ih vratiti u prvobitni položaj. Pazimo na to, dobili smo upute šumarije i nastojimo se držati pravila i pravila građenja, kaže voditelj radova Mate Kujundžić.


Druga faza, navodi Bubalo, bit će obnova stabala i gospodarenje arboretumom.


U perivoju je obnovljena zgrada šumarije na mjestu nekadašnje lugarnice izgrađene početkom prošlog stoljeća. gdje je nekoć bio restoran, koji je propao u prijelaznom razdoblju. Infrastruktura je, zahvaljujući uvjetima obnove, sačuvana pa bi dio zgrade mogao ponovno proraditi kao ugostiteljski objekt i pridonijeti samoodrživosti perivoja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!