Država bi mogla preuzeti sanaciju prostora na Dugom Ratu

07:00 / 05.01.2022.

Autor: Željko Valčić/Regionalni dnevnik/HRT/IMS/D.D.

Država bi mogla preuzeti sanaciju na Dugom Ratu?

Država bi mogla preuzeti sanaciju na Dugom Ratu?

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja nedavno je stidljivo puštena informacija da bi država umjesto vlasnika zemljišta poduzeća Projekt uvala mogla preuzeti sanaciju prostora bivše tvornice ferolegura Dalmacija Dugi Rat. Pomak nakon 11 godina nečinjenja ili još jedna obmana?

Dva roka za sanaciju prostora na kojem je 250 tisuća tona troske odavno su prošla. Prosvjedi stanovnika, sjednica saborskog Odbora za zaštitu okoliša, peticija za odustajanje od nagodbe i sanaciju uz pomoć novca iz EU fondova nisu urodili plodom. Pa ni zahtjev da se sanacija financira iz državnog proračuna.


- U samom odbijanju rekli su da postoji sanacijski program, sanirat će se po tom programu, potpuno nesvjesni situacije da je taj sanacijski program istekao 2019., upozorava Marijana Puljak, saborska zastupnica (Centar).


- Iskreno se nadam da će netko čuti vapaj građana Dugog Rata, da će netko nešto poduzeti. Ako neće hrvatske institucije, onda se nadam da će EU institucije prepoznati problem i pomoći u uklanjanju ovog odlagališta opasnog otpada, naglašava Ivana Pločkinić, Građanska inicijativa "Za Dugi Rat".


Građanska inicijativa "Za Dugi Rat" poslala je informaciju europskim institucijama, općina Europskom parlamentu i europskoj udrugi regija. Pisma svim važnim državnim institucijama ostala su bez odgovora. Nema ni povratne informacije državnog odvjetništva što je s kaznenom prijavom općine protiv investitora.


- Prvo za eksploataciju državnog zemljišta, što je država trebala napraviti, a nije, i drugo, protiv ugroze zdravlja i zaštite okoliša, kaže Tonči Bauk, načelnik Dugog Rata.


Inače, interese Republike Hrvatske u vezi s nagodbom prema kojoj bi investitor dobio rok od 3 godine za plaćanje penala, provedbu sanacije, a onda i kupnju dodatnih tridesetak tisuća četvornih metara zemljišta, zastupa Državno odvjetništvo. 


- Nama nije jasno da se jedno zemljište koje vrijedi 300-400 EUR po kvadratu prodaje po 115 EUR, ujedno se pogoduje jer taj isti investitor nije uklonio otpad, nije investirao ni kune u Dalmaciju Dugi Rat, to je problem, ističe Tonči Bauk.


Pitali smo Vladu RH prema kojim kriterijima je donesena odluka o nagodbi i je li provjerila bonitet spomenute tvrtke. Odgovor čekamo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!