Mali Trget lošu je priču pretvorio u nešto dobro

31.12.2021.

07:01

Autor: Jasminka Kalčić/More/HRT

Kako je mali Trget, lošu priču pretvorio u nešto dobro

Kako je mali Trget, lošu priču pretvorio u nešto dobro

Foto: HTV / HRT

Tri godine nakon ekološkog incidenta istarska lučica Trget izgleda bolje no ikada. Dobili su nove vezove, pontone, struju i vodu. Stiže im još i sidrište.

Lipanj se, te 2018. primicao kraju i ništa u Raškome zaljevu nije davalo naslutiti tragediju koja će se uskoro desiti. Lukom Trget 22. svibnja, u petak ujutro proširio se miris nafte, ubrzo je ona postala vidljiva na svakome koraku. Iz libijskoga broda prema maloj luci krenulo je gotovo 4 tisuće litara brodskoga goriva. Prvotno iznenađenje, šok i strah, zamijenila je brza reakcija brojnih službi, uslijedili su mjeseci pozornog čišćenja.

Tri godine kasnije luka Trget ne samo da izgleda dobro, već puno bolje no iz vremena prije ekološkoga incidenta. Kao odštetu za pretrpljeno, općina je dobila zeleno svjetlo za ulaganja, zajedno s lučkom upravom - i dobila novih gotovo 300 vezova na Trgetu.

Trget je danas, kaže Roberto Kosić Jelčić - promijenio izgled i postao mjesto u razvoju. Ravnateljica Lučke uprave Rabac Antonela Mohorović Kožuh najavljuje i gradnju novog sidrišta za 50 plovila. novo sidrište, brzo stiže i ono.

Sve se više pazi na sigurnost plovidbe 

Luka Trget i dalje je pod povećalom svih službi, zbog onečišćenja sad se više pazi na sigurnost plovidbe, posebice kad je riječ o uplovljavanju velikih brodova pod stranim zastavama. Znaju to najbolje u peljarskoj službi. Prije te 2018. pilotinom su dočekivali strane brodove unutar zaljeva, sad izvan.

- Sad smo u Raškome zaljevu, krećemo iz baze, na pilotsku stanicu koja je podosta udaljena od luke, penjemo se na brod. Posebno obučeni, preuzimamo svu komandu od zapovjednika broda i uvodimo strani brod posve sigurno u luku, objašnjava kapetan Loris Diminić, Istra Pilot.

I tako je mali Trget već nekoliko godina, zahvaljujući tragediji, postao mjesto posebnoga značaja i ulaganja. Trgetori, kako se nazivaju stanovnici mjesta, ponosni su na vidljivi napredak. Luka i more njihov su život oduvijek.

Sad je Trget i dalje mjesto za prihvat brodova iz cijeloga svijeta, mjesto čiji se stanovnici složno i vrijedno bave turizmom i ribolovom, i najviše od svega vole svoje sve ljepše mjesto i more koje mu nosi život.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!