Među dobitnicima 'Plavog pera' i novinari HRT-a

05.05.2023.

17:22

Autor: Željko Valčić/Regionalni dnevnik/HRT/R.S.

Dobitnici nagrade "Plavo pero"

Dobitnici nagrade "Plavo pero"

Foto: Ante Cizmic / CROPIX

U Splitu su dodijeljene nagrade "Plavo pero" novinarima koji svojim radom pridonose promicanju pomorstva, zaštiti pomorske baštine i očuvanju mora. Među dobitnicima su i novinari HRT-a.


More koje život znači obilježilo je radni vijek jedanaestero novinara radija, televizije i tiskanih medija. Daleko od politike, verbalnih prepucavanja, crnih i društvenih kronika, pisali su o moru, ribarima, životu koji često, reklo bi se, prolazi ispod radara, ali je itekako tu pokraj nas.

- Ja ne mogu reći da teško pišem, ima ljudi koji teško pišu. To nisu nikada izmišljeni događaji nego ono što vam se stvarno dogodilo. Ako ste pod dojmom i pišete u tom trenutku onda je to ono pravo, rekla je Tonka Alujević, novinarka i spisateljica

Takve priče, slikom i riječju, stvarali su i stvaraju novinari HTV-a. Među njima su i dobitnici ovogodišnjih nagrada. Jaroslav Kovačević, Franka Jović Tonkli, Andrea Buča. Jaroslav, prvi urednik emisije More, koja je u međuvremenu postala prepoznatljiv brend, priznaje, ovo mu je prva nagrada u karijeri. Dodali bismo, zaslužena.

- Ova nagrada je prije svega zbog emisije More koja je bila prva emisija koja je uredništvo dobila izvan Zagreba. Zahvaljujući Branislavu Bimbašiću, Liliću i onda je krenulo More, iz Pule, Rijeke i proširilo se na Dalmaciju, istaknuo je Kovačević. 

More i Stani na otoku 


Andrea Buča dobila je nagradu za dokumentarni serijal "Stani na otoku", a Franka Jović Tonkli kao dugogodišnja urednica i novinarka emisije More.

- Svaka nagrada je čovjeku velika čast, ali kada dobiješ nagradu koju su zaslužili velikani poput Ante Granika, Joška Bojića, Ive Pervana onda malo staneš zamisliš se i srce ti dodatno zaigra, opisala je Jović Tonkli. 

Posebno je emotivno bilo kada je obznanjeno da su postumno nagrade dobili legende HTV-a Ante Granik i Joško Bojić koji su, svaki na svoj način, ispričali mnoštvo priča o ljudima i moru, kruhu sa 7 kora, ljepoti i opasnosti koja se krije u dubokom plavetnilu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!