Kultna HRT-ova emisija "More" emitira se dugih 40 godina

03.01.2022.

19:55

Autor: Marko Percan/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

More

More

Foto: Dnevnik / HRT

Donosimo priču o jednoj od najdugovječnijih i najgledanijih HRT-ovih emisija. Već puna četiri desetljeća reportaže o moru, brodovima i ljudima svake nedjelje privlače pred male ekrane velik broj gledatelja. Prvo "More" emitirano je u siječnju 1982.

Kultna emisija "More" krenula je iz Pule, prema ideji urednika Branislava Bimbašića. Nakon Pule, "More" je uplovilo u Rijeku.

- Recept je vrlo jednostavan, tu nije bilo nikakve politike, jednostavno smo slikali život. Život koji je na moru bogat, kaže Jaroslav Kovačević, urednik „Mora”.

Zasluga je to bogomdanog podneblja u kojem živimo - ističe legenda "Mora", Splićanin Mladen Mateljan.

- Ova zemlja je nekako kao naopaki kiflić, a taj kiflić ima 1000 otoka, ima desetke tisuća pomoraca, ribara, svjetioničara pa i tim ljudima trebalo je dati program koji zaslužuju, kaže Mladen Mateljan, urednik „Mora” Split (emisija "More" 2016.).

A te su morske priče pričali doajeni novinarstva.

- Kako i zašto sačuvati slike djetinjstva, miris oseke, disanje štige koja je punila valu, miris vlažnog kabana na kojem smo ležali ispod prove gajete? A onda dizanje lantine na jarbolu, zrak u jedru i tišina.....kako to sačuvati?, pita se Ante Granik, novinar (emisija „More”, 2006.).

"More" čuva te priče već 40 godina. No posao u počecima nije bio lak. Posebno ako se snimalo ispod površine.

- Praktički nismo imali opreme, trebali smo oklop za kameru i to smo dobili nekako, sve zatvoriti i zaroniti i nakon tri minute snimanje gotovo, govori Branko Ignjatović, tonski snimatelj, Pula.

Od tada je "More" mijenjalo formate, od Rijeke do Splita. Prije pet godina - dite se vratilo materi - ponovno se emitira iz Pule. Dobili smo i najmlađeg brata morske obitelji - centar u Zadru. S novim vjetrom u jedrima, emisija plovi dalje i donosi priče o obali, ljudima, brodovima.  Neiscrpna inspiracija za te priče uvijek je - more.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!