Rođena u Venezueli, radila na tankeru, a sad podučava mlade Dubrovčane

02.01.2022.

21:18

Autor: Sandra Lacković/More/HRT

Hiliana Brunsko

Hiliana Brunsko

Foto: More / HRT

Prije 10 godina Hiliana Brunsko u Dubrovnik se preselila iz Venezuele. U rodnoj zemlji završila je pomorski fakultet, navigavala na tankeru i kruzeru. Sada znanje i iskustvo prenosi dubrovačkim srednjoškolcima.

Pomorsko tehnička škola Dubrovnik. Kabinet za mornarske vještine. Prvi razred nautičara - uči vezati čvorove. Vremena se mijenjaju, tehnologija napreduje, ali i u 21.stoljeću tko hoće na more - mora znati osnovne gropove.

- Neke sam znao od ranije, a neke sam naučio, rekao je Matija Klepo, učenik Pomorsko tehničke škole Dubrovnik.

- Profesorica je jako dobra, dobro objašnjava, rekao je Matej Miladin, učenik Pomorsko tehničke škole Dubrovnik.

- Profesorica me iznenadila jer ima drugačiji pristup prema učenicima i s tim pristupom više se zainteresiram i imam više volje, rekao je Luka Miloslavić, učenik Pomorsko tehničke škole Dubrovnik.

Profesorica je Hiliana Brunsko. Bivša brodska časnica. Rođena je u Venezueli gdje je završila pomorski fakultet. Radila je na tankeru i kruzeru.

- Tu prvu godinu sam radila kadeture, poslije toga sam radila na Royal Caribbean, tu sam upoznala muža koji je iz Dubrovnika i tako sam ovdje došla prije 10 godina, rekla je.

Nakon što je u Dubrovniku zasnovala obitelj i rodila dva sina prestala je navigavati. No zaplovila je pedagoškim vodama. Posljednje tri godine u Pomorsko tehničkoj školi predaje nautičke predmete.

- To su manevriranje brodom, držanje straže na brodu, praksa iz prvog razreda, mornarske vještine, navigacija i pomorsko pravo, objasnila je.

Bilo je i onih koji su je upozoravali na mangupe iz pomorske - no nije zažalila. Najteže joj je bilo naučiti hrvatski jezik. A s učenicima se odlično razumije.

- Drugačije je raditi u školi, rekla je.

Najteže joj je, kako kaže, poticati motivaciju u djeci da nastave dalje, da ne ostanu samo sa srednjom školom, nego da idu dalje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!