Katićima deset mjeseci nakon požara, kuća je pod novim krovom

17:22 / 14.02.2022.

Autor: Željko Valčić/Regionalni dnevnik/IMS/HTV/HRT

Deset mjeseci nakon požara, Katićima kuća ima novi krov

Deset mjeseci nakon požara, Katićima kuća ima novi krov

Foto: HTV / HRT

Lani u travnju u trogirskoj staroj jezgri planuo je požar u potkrovlju zgrade u Ulici Matice hrvatske. Jedna je osoba smrtno stradala, a sedmero stanara moralo je tražiti zamjenski smještaj. Nakon humanitarne akcije, deset mjeseci poslije požara, kuća je pod novim krovom.


Među onima koji su morali u zamjenski smještaj bila je i obitelj Kristine Katić koja je 20. travnja, kada je požar buknuo, morala krenuti od početka.


- Šok je bio, i sve skupa, a s vremenom, zahvaljujući ljudima koji su oko mene i svima koji su pružili veliku podršku, sve se prebrodilo najbolji način...eto, radimo nove uspomene, rekla je Kristina Katić.


Dobri ljudi koje su u humanitarnoj akciji pokrenuli vatrogasci DVD-a Trogir u relativno kratkom vremenu uspjeli su prikupiti novac za sanaciju objekta. Sudjelovale su državna i županijska vatrogasna zajednica, vatrogasci sa splitskog područja, Trogirani, udruga prijateljstva gradova Trogira i Vaterstettena, pa i ured predsjednika Republike.


- Mi smo kao DVD pokrenuli humanitarnu akciju vatrogasaca da se Kristini pomogne, akcija je krenula u sedmom mjesecu i uspjeli smo prikupiti određena sredstva, 100 tisuća kuna . Svako je dao koliko je mogao i mi se nadamo da će obitelj Katić uspjeti zatvoriti taj financijski dio oko kuće, rekao je Tonći Barada, predsjednik DVD-a Trogir.


Grad Trogir osigurao je privremeni smještaj za dvije obitelji.


- Financirali smo i s 50%, nekih 170 tisuća kuna, obnovu krova i evo ovih dana je krov završen, rekao je Ante Bilić, trogirski gradonačelnik.


Novac prikupljen u humanitarnoj akciji bit će upotrijebljen za unutarnje uređenje stambenog prostora, koje bi moglo biti gotovo do kraja godine.


U međuvremenu, Grad Trogir pokrenuo je projekt zaštite od požara stare gradske jezgre kojemu je temelj preventivno djelovanje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!