Humanitarna akcija "Lučka biciklijada" za osobe s cerebralnom paralizom

16.10.2022.

07:00

Autor: Željko Valčić/Regionalni dnevnik/HRT

"Lučka biciklijada"

"Lučka biciklijada"

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Volonteri splitske Osnovne škole Lučac organizirali su četvrtu po redu humanitarnu akciju Lučka biciklijada. Sav prihod namijenjen je Udruzi osoba s cerebralnom paralizom Srce.

Mali biciklisti, mame, tate, prijatelji, volonteri, učitelji ... Više od stotinu sudionika biciklijade dobrom voljom i pokojim novčanim prilogom pridonijelo je radu udruge Srce. Svaki natjecatelj otkupio je startni broj, mogli su se kupiti i suveniri koje su izradili članovi kluba volontera. Glavni motiv - prikupljanje novca za terapijsko jahanje koje udruga organizira u suradnji s Konjičkim klubom Alkar.

- Kako bi senzibilizirali za osobe koje su u našoj blizini, koje ne poznajemo, a viđamo ih povremeno, da se nauče da respektiraju, uvažavaju i zapravo senzibiliziramo i pozovemo javnost da vidi poteškoće koje su očite, a zapravo se po tom pitanju jako malo čini, rekla je Ines Ivanovski, koordinatorica Volonterskog kluba, OŠ "Lučac" Split.

Jedan od ciljeva akcije je, kažu organizatori, maknuti djecu od tableta, računala i sjedilačkog načina života. Uspjeli su jer su, razvrstani u nekoliko kategorija, mali biciklisti pokazali zavidnu vještinu savladavajući zamke, čak i za odrasle, zahtjevne staze.

- Sviđa mi se baš, izgleda baš super i želim sudjelovati, rekao je Duje, 2. razred, OŠ "Lučac" Split.

- Trebalo bi to biti češće, neka djeca nauče, neka znaju da toga ima, neka žive s tim i odrastaju s tim da bude više poštovanja između djece, jer dosta toga ne znaju i ovako će najbolje naučiti, rekla je mama Ana.

U udruzi Srce zahvalni su na svakoj pomoći, no najviše ih zabrinjava nedostatak adekvatno opremljenog prostora.

- U tako maloj udruzi jako je teško organizirati rad s korisnicima, no imamo radionice, kvalitetne. veći prostor doprinio bi da se još kvalitetnije provode te aktivnosti. Uvjeti rada nam trebaju biti bolji, a to traje, rekla je Snježana Čatović, potpredsjednica Udruge "Srce" Split.

Traje 27 godina. Komunikacija s mjerodavnima, kažu, postoji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!