Multimedijska izložba "Operacija Miljevci - 30. obljetnica"

07.07.2022.

13:33

Autor: Željko Valčić/IMS/I.B./HRT

Muzej Domovinskog rata

Muzej Domovinskog rata

Foto: HTV / HRT

U Splitu, u zgradi gradske uprave, otvorena je multimedijska izložba "Operacija Miljevci - 30. obljetnica". Izložbu je, uz pokroviteljstvo Ministarstva kulture i Grada Splita, organizirao Muzej Domovinskog rata u Splitu.

Kombinacijom edukativnih panoa, fotografija i video materijala izložba zainteresirane posjetitelje uvodi u jednu od važnijih vojnih operacija Domovinskog rata koja se dogodila u lipnju 1992.

Operacija Miljevci bila je prva napadna operacija Hrvatske vojske u Dalmaciji, a izvele su je postrojbe 113. i 142. brigade, dijelovi 72. bojne vojne policije te topništvo 141. brigade. U to vrijeme takva operacija bila je svojevrsno iznenađenje. Prije svega zbog odnosa snaga na terenu.

- Iznenađenje je bilo za njih, a ne za nas jer smo imali ljude koji su preko 20 dana bili u dubini, 10 kilometara iza. Mi smo točno znali što hoćemo i što nam je cilj, rekao je veteran 142. brigade, sudionik operacije Miljevci Ante Kulušić.

- Počeo je dječji festival u Šibeniku, nitko nije očekivao da će se takvo što dogoditi. I to je kreativnost tadašnjih zapovjednika, faktor iznenađenja je izuzetno bitan, naglašava ravnatelj Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata Ante Nazor.

Bio je važan i motivacijski faktor. Operacija oslobađanja 7 miljevačkih sela u samo jednom danu, a onda i obrana oslobođenog prostora, u ljeto 1992., pridonijela je podizanju morala svih branitelja.

- Sve su to bili domaći momci iz Miljevaca, Promine, Šibenika. To je bila tolika želja i volja u tih ljudi, kad imaš 20 godina, rekao je veteran Kulušić.

- HV je tada pokazala da uzima dominantnu ulogu u oslobađanju svoje domovine što je uspješno završilo s Olujom, istaknuo je pročelnik Upravnog odjela za branitelje, civilnu zaštitu i ljudska prava SDŽ-a Damir Gabrić.

Izložba o 30. obljetnici operacije "Miljevci" otvorena je do 20. srpnja. Ulaz je besplatan.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!