16:59 / 16.06.2021.

Autor: Morana Baričević/Regionalni dnevnik/IMS/HRT/J.L.

Muzej Domovinskog rata obogaćen novim djelima

Dimitrije Popović donirao slike Muzeju Domovinskog rata u Dubrovniku

Dimitrije Popović donirao slike Muzeju Domovinskog rata u Dubrovniku

Foto: Grgo Jelavic / PIXSELL

Prvi hrvatski Muzej Domovinskog rata, onaj u Dubrovniku, dobio je vrijednu donaciju - pet umjetničkih djela istaknutog slikara Dimitrija Popovića nadahnutih potresnim fotografijama razaranja Grada pod Srđem. Bit će izložena do 21. lipnja.


Slika i govor slike može također, ne samo svjedočiti o tom teškom vremenu, nego i osuditi i dati opomenu da se takvo nešto nikad ne smije dogoditi, izjavio je Dimitrije Popović.

Najveći dio građe Muzeja na Srđu, i dokumentarne i umjetničke, donacije su.

Varina Jurica Turk, ravnateljica Muzeja Domovinskog rata Dubrovnik rekla je da će, kada tvrđava bude obnovljena, u Muzeju Domovinskog rata bogatstva zbirki biti prezentirana u uvjetima koja ta djela zaslužuju.

Loše stanje tvrđave Imperijal i ovu je donaciju odgađalo godinama. Od lani je tvrđava ponovno u rukama Grada.

- Vjerujte mi da ću najponosniji biti na činjenicu što ću kao gradonačelnik s svom ovom ekipom u konačnici moći započeti obnovu. Hoćemo li je i završiti u četiri godine, teško je reći, ali vjerujte, sigurno ćemo je u ove četiri godine započeti, obećao je dubrovački gradonačelnik Mato Franković

Krik ranjenoga Grada i Kristov silazak u ratni pakao Dubrovnika podsjetnik su na vrijeme koje se ne smije zaboraviti.

- Popović je stvarao s Mirom Kernerom jednu kompletnu seriju fotografija sa svojim intervencijama, od kojih su na žalost neke izgubljene, neke su pripale obitelji Kerner, kazao je Andrija Seifried, promotor projekta. 

Ova djela nisu mogla dobiti bolje mjesto - za sada privremeno do 21. lipnja, a nakon obnove tvrđave i u stalnom postavu - simbolu obrane, prkosa i slobode.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!