Održan prvi Geofish festival u Visu

10.10.2022.

14:50

Autor: Željko Valčić/Vijesti/IMS/I.Z./HRT

U Visu je održan prvi Geofish festival

U Visu je održan prvi Geofish festival

Foto: Studio 4 / HRT

U Visu je održan prvi Geofish festival - manifestacija koja pridonosi održivom razvoju te pozicioniranju otoka kao poželjnog turističkog odredišta, ali i mjesta ugodnog za život. Spoj tradicije i suvremenosti trebao bi biti dobar recept, smatraju u Geoparku Viški arhipelag.

 Počelo se od onoga što je svima najdraže - dobre, tradicionalne "spize". Održana je tako, u petak, radionica za učenike srednje škole, a u subotu za ugostitelje i vlasnike OPG-ova, o tome kako tradicionalnu "teću", u kojoj dominira riba ulovljena u viškome moru, pretvoriti u moderno, zanimljivo jelo koje će zadržati sve okuse i mirise tradicije, ali ne nužno i oblik.

I kako svemu tome pridružiti dobro lokalno vino. Male tajne velikih majstora kuhinje i poznatih javnih osoba slušale su se u tišini, pametni telefoni služili su umjesto notesa, upijala se svaka riječ, nastojalo zapamtiti što više... Koliko čega, na kojoj temperaturi, zašto ovako, a ne onako.

- Cijelo jutro snimamo, slušamo, recepti se dijele, pokušavamo što više toga zapamtiti i iskoristiti, većina djece i ljudi na ovakvom otoku nema priliku ovo doživjeti i vidjeti, rekla je učenica, SŠ "Antun Matijašević Karamaneo" iz Visa Paula.

- Sve se da savladati, poručio je Jure, učenik, SŠ "Antun Matijašević Karamaneo", Vis.

Bilo je vrijedno čuti i vidjeti kako se tradicionalna riblja jela pretvaraju u nešto novo, a okusom i mirisom ostaju ista, kako poznati umaci postaju emulzije.

 - Meni je ovo uvijek zadovoljstvo, uz ovako mlade ljude podijeliti znanje, prenijeti jedan dio emocije, znanja. Uvijek izazov, ali uvijek s istom strašću pristupam tome. Budu dio priče, rekao je chef Hrvoje Zirojević.

- To je super, hvalevrijedno i svaki projekt triba podržati kad je naša mladost u pitanju, naša djeca, mladi kuhari, šefovi. Mislim da bi svako mjesto trebalo imati takvo nešto, neke ljude, pokretače, da se educira o ribi, verduri, to je naše bogatstvo, to nama treba, kazao je chef Ivan Pažanin.

Postavši dio UNESCO-ove globalne mreže geoparkova, Viški arhipelag dobio je vjetar u leđa u održivom razvoju lokalne zajednice. Dio sustava je i brend "GEO food".

- Koji definira kvalitetu lokalnih proizvoda i sirovina s područja geoparka a temelje se na tradiciji i znanju povezanim s geološkom i kulturnom baštinom, geofoiod zapravo potiče razvoj lokalne zajednice, potiče lokalnu proizvodnju, skraćuje lanac od polja do stola, želi se postići da se što više lokalnih proizvoda kupuje na mjestu nastanka, istaknula je izvršna direktorica Geoparka Viški arhipelag Lana Schmidt.

Shvatili su to i učenici viške srednje škole pa su putem svoje zadruge u javnost i na tržište vratili rogač.

- Od tradicionalnih recepata napraviti nešto novo, drugačije, što se ne vidi svaki dan, sirup od rogača, razne kekse, džem, rožatu s rogačem, dodala je Paula.

Prvo izdanje festivala GEOfish bilo je uspješno. Nova znanja i ideje imaju gdje biti primijenjeni. Samo treba biti, kako kaže šef Zirojević, posvećen, ustrajan, pomalo i drzak i sve će doći na svoje mjesto.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!