Kučine - mjesto bez pješačkih prijelaza

09.09.2021.

07:00

Autor: Regionalni dnevnik/IMS/HTV/Željko Valčić/E.P.C.

Kučine, mjesto bez pješačkih prijelaza

Kučine, mjesto bez pješačkih prijelaza

Foto: Regionalni dnevnik/HTV / HRT

Dulje od godinu i pol traju pokušaji mještana solinskoga naselja Kučine da osuvremene glavnu prometnicu koja prolazi kroz mjesto i učine je sigurnijom za vozače i pješake, ponajviše za školsku djecu.

Uporno i uljudno pišu dopise, pokušavaju razgovarati, predlažu rješenja. I tako mjesecima. Glavna adresa je Županijska uprava za ceste. Odgovori stižu sporo ili nikako. A promet mjestom sve je veći jer cesta ponekad služi i kao alternativni pravac prema Splitu i Solinu kada ona glavna cesta od Strožanca do Solina postane usko grlo.


- Mi smo skupili 130 potpisa, mladih i starih mještana. Svi su zainteresirani za to. Predali su na Županijsku upravu za ceste, prošlo je godinu dana od toga. Ne vidim nikakvih rješenja. Imali smo jedan radni sastanak u gradu Solinu, kaže Jerko Marković. 


Županijska cesta koja to nije, tvrde mještani.


- Fali nam obilježeni pješački prijelaz, znači od ulaza do kraja mjesta na predjelu Brig nema niti jedan pješački prijelaz. To  nam je posebno važno zbod djece koja idu u školu koja moraju proći ovom cestom. Tu nema ni označenoga mjesta da tu bus staje i da djeca mogu prijeći preko zebre,  fali signalizacija,  tuži se Ivo MatkovićOpasno je i danju i noću. Ne samo zbog uskih i zavojitih dijelova ceste, nego i zbog ljudskog faktora.


Iz Županijske uprave za ceste poručuju da je u tijeku izrada projekta koji bi trebao pridonijeti sigurnosti na cesti. Izvidi još traju i analiziraju se različite opcije, uključujući i one o izgradnji nogostupa gdje je to moguće i gdje dopuste imovinsko pravni odnosi.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!