Dva naoko nespojiva lika spojile su priče o izumiteljima

04.12.2022.

13:04

Autor: Željko Valčić/Vijesti/HRT/A.S.

Hrvatski izumitelji u kazališnoj predstavi

Hrvatski izumitelji u kazališnoj predstavi

Foto: Željko Valčić / HRT

Slavoljuba i Ruđer. Ona je dinamična, znatiželjna, ali neupućena. On samozatajan, pun znanja, štreber. Dva naoko nespojiva lika spojile su priče o izumima i izumiteljima. Hrvatskim izumiteljima i njihovim izumima. Cepelin, penkala, torpedo, padobran, svjetiljka, ribarsko vitlo, izmjenična struja i daljinsko upravljanje, apaurin, Vegeta te kravata.

- Moj lik sam nije znao po kome je dobio ime. Buba nije znala i kad je shvatila što je sve Slavoljub Penkala izmislio, bila je fascinirana i zavoljela je ime, rekla je Nada Kovačević.

 Onda je odlučila da malo bolje upozna svijet izuma i izumitelja u kojem se bolje snalazio i o njemu više znao.

 - Ambiciozan čovjek koji u budućnosti ima ambiciju postati novi hrvatski znanstvenik i nastaviti seriju znanstvenika koji su izumili nepregledan broj izuma, kazao je Vinko Kovačević.

Predstava Hrvatski izumitelji namijenjena je mlađim naraštajima i govori o tome da svijet ne počinje pametnim telefonom. Otkriva zanimljivosti iz života izumitelja, govori o ljudima koji su bili ispred svog vremena, o viziji i hrabrosti.

- Mi smo se vratili samim počecima, da vide kako je taj put išao prema suvremenim izumima, izjavila je Nada Kovačević.

- Ima ih iz dvadesetog stoljeća, legendarna Zlata Bartol koja je izumila Vegetu, doktor Kajfež koji je izumio apaurin, rekao je Vinko Kovačević.

Slavoljuba i Ruđer uskoro putuju i na inozemnu turneju. Prve stanice su Berlin i Hamburg.

 - Potrebno je pokazati hrvatskoj iseljeničkoj djeci hrvatsku izgovorenu riječ kroz jednu kazališnu predstavu, kazao je Ivor Perkušić, ravnatelj GKM-a Split.

Predstavu je režirala Nina Kreflin na tekst Nine Horvat.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!