Brodice za hitni sanitetski prijevoz stare i često se kvare

07.10.2021.

16:49

Autor: Željko Valčić/M.M./Regionalni dnevnik/IMS/HTV/HRT

Brodice za hitni sanitetski prijevoz stare i često se kvare

Brodice za hitni sanitetski prijevoz stare i često se kvare

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Svaka je minuta bitna kada je riječ o životu pacijenata pa je razumljiva reakcija i zahtjev da se napokon uspostavi trajan i održiv sustav hitnog medicinskog prijevoza, i brodskoga i helikopterskoga. Supetar, primjerice, nema helidrom pa se u situacijama kada brodski prijevoz nije moguć, pacijenti prevoze na brački aerodrom ili čak na drugi kraj otoka, primjerice helidrom pokraj Selca.

Objava fotografija s jednog od brodova za hitni sanitetski prijevoz kojim se pacijenti s Brača prevoze u Split uzburkala je duhove. Upozorenje vezano za starost, tehnički upitnu ispravnost i opremljenost brodova za hitni sanitetski prijevoz ponovno je, i ne prvi put, otvorilo priču o problematici ukupne primarne zdravstvene zaštite na otocima.

Istina je: brodovi su stari i često se kvare. 

Voditelj ispostave hitne pomoći u Supetru koji je, navodno među prvima upozoren na nedostatke, tvrdi - brodovi nisu reprezentativni, ali su upotrebljivi.

- Uistinu nije bio reprezentativan, međutim, u tehničkom smislu odradio je samo u rujnu 63 vožnje - 70 pacijenata i nitko se nije žalio, kaže Tihomir Eterović, dr. med./voditelj Ispostave Hitne medicinske pomoći Supetar.

Koncesionar tvrdi da je jedan brod došao s generalnog remonta, a na drugome se, čije su fotografije izašle u javnost, obavljaju nužni popravci. Dodaje i da su fotografije zlurada montaža, a da gospodin Klinčić, koji ih je objavio, od 1. lipnja nije njegov zaposlenik.

Gradonačelnica Supetra objavom apela, kaže, samo je željela potaknuti rješavanje problema zdravstva na otocima. Supetar je ostao bez pedijatra i ginekologa, uskoro odlaze radiolog i liječnik medicine rada. Od županije traži reakciju.

- Bila su objašnjenja da nema novog kadra, da nema sredstava. Županija je zadužena za to, a i ministar je rekao da se time pozabave, rekla je Ivana Marković, gradonačelnica Supetra.

Slijedi sastanak u županiji, a ishod je neizvjestan.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!