U Imotskoj krajini slavi se 120 godina vatrogastva

16:44 / 07.08.2021.

Autor: Željko Valčić/Regionalni dnevnik/HRT

Vatrogastvo u Imotskoj krajini

Vatrogastvo u Imotskoj krajini

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

U Imotskom se slave dvije važne obljetnice - 120 godina vatrogastva na području Imotske krajine i 70 godina od utemeljenja DVD-a Imotski. 

Počelo je svečanim mimohodom glavnom gradskom ulicom: vatrogasna vozila, limena glazba, članovi DVD-a, mnogo znatiželjnika i naravno, u prvom redu, važni gosti. Ipak, najviše zanimanja i veselja izazvalo je pojavljivanje prvog službenog vatrogasnog vozila u Imotskoj krajini - zaprega s pumpom za vodu. Stara je koliko i vatrogastvo.

Zanimljiva je priča o kočiji koju je iz zaborava otela nekolicina članova DVD-a. Služila je dugo godina da bi u jednom trenutku, prije mnogo desetljeća, jednostavno nestala. U dubinama Modrog jezera.

- To mi je pričao otac koji je pokojni jer je on bio jedan od osnivača DVD Imotski. I ja sam inzistirao, skupa s mojim prijateljima vatrogascima, izvukli smo je iz Plavog jezera i obnovili, govori Ivica Čelan, veteran DVD-a Imotski.

Ne manje važno, Ivan Čelan je vatrogasac s najduljim stažem u DVD-u. I dobitnik vatrogasnog priznanja za životno djelo - Povelje i plakete s likom Mirka Kolarića.

- Punih 40 godina sam bio zapovjednik DVD-a Imotski. Samo ću vam nešto reći - da sam ja volonter punih 60 godina. Nikad nisam pustio vatrogasca, ja sam prvi ulazio u kuće. Imam sigurno desetak vađenja plinskih boca, a čak sam doživio da su dvije eksplodirale - kaže.

Vatrogastvo se ovdje prenosi s koljena na koljeno. Dolaze mladi pa straha za vatrogastvo u Imotskoj krajini nema.

- DVD Imotski ima 29 operativnih vatrogasaca, 30 vatrogasaca veterana i 49 vatrogasne mladeži - kaže Ante Čelan, zapovjednik DVD-a Imotski.

Prigodnim govorima vatrogasce su pozdravili na početku spomenuti važni gosti. Zahvalili su vatrogascima na svemu dobrome što čine za ljude u nevolji i najavili nova ulaganja. Jer, opreme nikad dosta. A tu je, za svaki slučaj, i kočija s početka priče.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!