Imotske jastrebice rastjerat će galebove nad Modrim jezerom

19.02.2022.

07:01

Autor: Mariola Milardovć Perić/Dnevnik/IMS/HRT

Imotska jastrebica

Imotska jastrebica

Foto: Dnevnik / HTV

Bliži se kraj problemima koje su Imoćanima do sada stvarala jata galebova iznad Modrog jezera. Opsadu tog zaštićenog spomenika prirode prekinut će dvije jastrebice - Seka i Bea.


Osokolili se galebovi pa modrinu mora zamijenili Modrim jezerom. Čim sunce ugrije kamenjar, eto njih u niskom letu, trbuščića napunjenih na obližnjim deponijima. Na stotine ih ljetuje na jezeru.

Zamutili su vodu i puno je perja, a mi smo tu vodu prije pili jer je izvorska, rekao je Mate Piplica iz Imotskog.

U ljetnim mjesecima voda je 15-20 metara dubine. Ondje zna doći i do stotinjak ljudi, a kako je mnogo galebova, ima i puno njihova perja i izmeta, kazao je Luka Kolovrat, direktor Turističke zajednice Imota.

Potamanili su žabe, zmije, ptice, poremetili prirodnu ravnotežu, a remete i turističku ponudu. Silom se na njih ne smije, prirodna metoda trebala bi ih preplašiti i potjerati. Nezasitan svežder boji se jastrebica.

Sokolar Grgo Nikolić objasnio je da je američki harrison jastreb opasnog i izgleda i prirode.

- Opasna je u opasnim rukama. Može itekako ozlijediti kandžama i zato je dobro da je vezana, dodaje sokolar Slavko Nikolić.

I otac i sin prošli su obuku u šibenskom sokolarskom centru. 

- Galebovi dolaze na proljeće. Do tada ćemo mi priviknuti jastrebice na sebe, na prirodu i na svakodnevni naš život. To je divlja ptica i bit će uvijek divlja, kazao je Grgo Nikolić. 

Kad rašire krila i glasno se vinu nad jezero, neće galebovima biti lako. Modro jezero sad ima dvije čuvarice, moćne jastrebice Seku i Beu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!