Roška je miss koza 2022.

19.09.2022.

12:38

Autor: Jasminka Kalčić/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Roška je miss koza 2022.

Roška je miss koza 2022.

Foto: HTV / HRT

Općina Svetvinčenat u središnjoj Istri ovoga je vikenda bila u znaku sira, ovaca i koza. Održan je Festival sira, na kojem su uživali i izlagači i mnogobroji gosti. Izabran je najbolji sir, najbrži šišač ovaca i miss koza.

Roška je miss koza 2022. Bar kada je riječ o istarskim ljepoticama.

Koza je zaštitni znak Istre, ali nema ih previše, ni njih ni ovaca. Razlog tomu je ubrzani tempo života, smatraju stariji.

- Svi rade, od pet, šest, sedam, osam, dođu doma kad god, radno vrijeme je nikakvo, ljudi nemaju vremena, a znate, životinja vrijeme treba, da je na vrijeme hranjena itd., govori Karmen, Veli Ježenj.

A ubrzano se šišalo i to ručno, drugu istarsku ljepoticu, ovcu.

- Šišam uvijek ručno kući, tako da mi nije problem, malo je nezgodno zbog treme, ali, ide, kaže Smiljan Sudar, Kaštelir.

Za 6 minuta ošišao je ovcu. Vježba na svojemu stadu svakodnevno, na njih čak 200.

Mirisao je Svetvinčenat i po siru. Najboljim je proglašen Ricci iz Loborike, šampion je već drugu godinu.

- Ricci je nastao prije nekoliko godina, odlučili smo mu dati ime po našemu prapradjedu, i to je očito bila dobitna kombinacija, obitelji oko stola, dobili smo Riccija, kaže Fuma Grubišić Travlja, Loborika.

Unatoč skupoći, domaće privlači kupce.

- Domaće volimo, na sreću možemo si malo priuštiti, ne previše, ali možemo malo. Kozji, jer ima specifičan okus, volimo pikantne sireve, jake sireve, pogotovo moje kćeri, kaže Zvjezdana, Rovinj.

A bilo je sireva na izbor. Zadovoljni i prodavači i kupci. Od ove godine sretniji će biti i uzgajivači domaćih ovaca i koza. Istarska županija za svako će im novo grlo dati novčani poticaj.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!