"Rudar" iz Siverića slavi 90. rođendan

01.07.2022.

07:03

Autor: Ivona Ramadža Čolić/Regionalni dnevnik/IMS/HRT

"Rudar" slavi 90. rođendan

"Rudar" slavi 90. rođendan

Foto: Regionalni dnevnik / HTV

U povijest Siverića utkano je rudarstvo, eksploatacija mrkog ugljena, koja je u 19. stoljeću bila među najznačajnijom na ovim područjima. Svoju povijest ondje gradi i "Rudar", nogometni klub čiji je nastanak i vezan uz razvoj rudarstva, a ove godine slavi 90. rođendan.

"Rudar" je registriran 1932. i to pod imenom "Sretno", što nije slučajno. Ivan Odak, bivši igrač NK Rudara podsjeća da je to pozdrav prilikom ulaska rudara u podzemlje rudnika. Od 1938. godine klub zovu "Rudar", a danas ima i uglazbljenu himnu.

- Siverićki momci pronose nam slavu, rudarsko su srce položili na travu. Crven-bijeli-plavi najdraža je boja, "Rudar" je ljubav moja i tvoja, recitirao je Joško Bukarica, autor stihova.

Martin Grbavica
, predsjednik NK Rudara, objašnjava da "crno" na zastavici znači rudnik, mrki ugljen, a "zeleno" je Petrovo polje.

Uz okrugli rođendan, klub slavi i naslov prvaka Županijske nogometne lige. Ivan Lovrić, kapetan NK Rudara, rekao je kako im je cilj bio osvojiti prvenstvo, kao poklon klubu za njegov 90 rođendan.

Rudnik mrkog ugljena u Siveriću otvoren je početkom 19. stoljeća. Izgrađena je i prateća infrastruktura koja je tada modernizirala cijelo područje. Stoga Siverićani baš i ne vole čuti kad im netko kaže da je Siverić selo. To je skoro ravno uvredi, tvrdi Antonia Tomić iz Gradskog muzeja Drniš.

- Rudnik je ovome mjestu donio izgled gotovo maloga grada. Stil gradnje jako je blizak malim mjestima centralne Europe, kaže kustosica Tomić.

Dres "Rudara" nosile su generacije tamošnjih momaka, a dobro se pamti i njegovo zlatno doba. Odak se prisjeća da je na svakoj utakmici bilo i po 1.000 ljudi. Dodaje da je 60-ih godina prošlog stoljeća, a i malo prije, "Rudar" bio jedan od 4-5 klubova u Dalmaciji. "Crno-zeleni" će i dalje "ginuti" na terenu za svoj klub. Rođendanska želja im je da se još dugo održi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!