Ružino ulje novi adut hrvatske poljoprivrede

26.05.2023.

17:55

Autor: Ivica Grudiček, Martin Lukavečki/Regionalni dnevnik/HRT/A.V.

Ruže

Ruže

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Varaždinska ekipa HTV-a upravo se vratila s jednog od malobrojnih imanja na kojima se uzgaja ruža. Božica Žeželj iz Breznice je o uzgoju dugo razmišljala i prije nekoliko godina ohrabrila se te zasadila nekoliko stotina grmova. Jutros, netom prije cvatnje doznali smo zašto su ružina ulja dragocjena i skupa. 

U zagrljaju pitomih brežuljaka, na osami iznad Brsteca imanje je obitelji Žeželj. Uz nasade šipka, starih sorti jabuka prije dvije godine posadili su i 400 ruža.

- Ruža vam raste gdje god je upikneš, tu smo je stavili u međunasad. Ne treba joj ništa, posadimo je i nije uopće zahtjevna i možete vidjeti kako su lijepi grmovi, rekla je vlasnica OPG-a Božica Žeželj

Zbog lijepog i sunčanog vremena ovih će dana na ružinom brijegu početi berba latica.

- Berba mora biti po sunčanom i mirnom vremenu i između pet i deset ujutro jer onda ima naviše esencijalnih ulja u laticama, objasnila je aromaterapeut specijalist Sabina Fureš

- Zna se da treba četiri tone ružinih latica za litru ulja, to je izuzetno skupo, i to negdje košta oko šezdeset tisuća eura, rekla je Žeželj. 

Zbog povoljnih klimatskih i geografskih uvjeta savjetodavna služba je za šezdesetak poljoprivrednika organizirala edukaciju o uzgoju i destilaciju ruže.

- Mi ružine latice možemo koristiti za prehrambene sokove, dodaje se u jela, salate, osim što je jestiva ona je izuzetno ljekovita, kazala je viša stručna savjetnica pri Ministarstvu poljoprivrede Višnja Krapljan

Mnoge mlade obitelji upravo u uzgoju ruža vide budućnost. Dijana s kćerkom dolazi iz potresom pogođene Petrinje.

- Ovdje smo došli da naučimo više o destilaciji i dobivanju ulja od ruža jer i mi u biti imamo ruže i htjeli bi raširiti proizvodnju i da na Banovinu dovedemo ruže, Nešto drugačije, ne samo potres i poplave, rekla je Dijana Raković Žilić

Najveći proizvođač ružina ulja je Bugarska a mi smo tek krenuli s ozbiljnijom proizvodnjom.

- Nešto što nama predstoji je udružiti korisnike da organizirano krenemo u proizvodnju, sad da li udruga ili zadruga, kazala je Krapljan. 

Možda na početku, ali sve uvjete za proizvodnju kvalitetnog i skupocjenog ulja, itekako imamo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!