Točno u ponoć zazvonit će zvona šibenskih crkava i najaviti dolazak velikog blagdana

17.12.2022.

20:25

Autor: Ivona Ramdža Čolić/Dnevnik/HRT/A.S.

U noći sa 17. na 18. prosinca

U noći sa 17. na 18. prosinca

Foto: Dnevnik / HRT

Malo prije Božića, u noći sa 17. na 18. prosinca, u Šibeniku zaživi pučki običaj - Osmine. Točno u ponoć zazvonit će zvona šibenskih crkava i najaviti dolazak velikog blagdana. Zapjevat će se i božićne pjesme, a zajedništvo za blagdanskim stolom u Krešimirovu Gradu uvijek su pratile i - fritule. 

Točno u ponoć odjeknut će tada šibenska zvona. Nagovještaj je to Božića i vrhunac Proslave, višestoljetnog šibenskog običaja.

- Jer se jedino uščuvao ovdje na ovim prostorima naše biskupije. Osmog dana prije Božića zazvonila bi sva zvona na šibenskim crkvama i nakon toga bi građani izišli na ulice u staroj jezgri, rekao je Ivica Poljičak, sociolog i publicist.
 

Osluškivat će se Božić i danas tako. Jer do starine treba držati. Kao nekoć, slavi se u gradskom kamenom dragulju - ručno. 

- Ja sam to naslijedio od oca, starijeg brata, pa sad ja zvonim i moj sin - on isto slavi. Dva zvona ima - jedan je deblji ton, jedan viši i sada treba udarati ručno u jedan dva puta pa u drugi jedan tako da se neki ritam stvori, objasnio je Rafael Lovrić – Caparin, sakristan crkve svetog Nikole. 

Navika je - i okupiti se oko stola. Na kojem su zvijezda bile fritule. Pamte stariji da su 17.-tog mirisale iz svake kuće.

- Fritula kada je pržena, ona se počne rotirati sama. Jedna slastica, tradicionalna koja je bila dostupna svakome, a svi su je voljeli, rekla je Maja Marković iz Kulturne udruge Šibenske šuštine. 

Crtice iz gradskog života nadahnuće su za vodiče. 

Stope starih prate, podučavaju i podsjećaju što se i u kojoj prigodi za blagdane služilo. Tako i za novogodišnji objed.

- Perad ne bi smjeli pripremati zato što perad ide unazad tako da neće vam donijeti sreću. Riba bi mogla otplivati s vašom srećom, a zec prebrzo otrčati, kazala je Tina Biluš, predsjednica Udruge turističkih vodiča Mihovil Šibenik.

A slažu se čuvari običaja: Proslava je šibensko kulturno blago. Zato neće dopustiti da se "ugasi", a i pristaša, kažu, imaju sve više. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!