Slama Land Art Festival

23.08.2022.

07:00

Autor: Ana Vulić/V.K./Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Slama Art

Slama Art

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

U pustari Kozjak, na području Kopačkog rita, i ove je godine organiziran međunarodni Slama Land Art Festival inspiriran radom Nikole Tesle. Iako je pripremljen bogat program, kiša je neke umjetničke izvedbe odgodila, no umjetnici su proteklih, sunčanijih dana stvorili predivna djela.  

Wardenclyffe toranj ili generator, samo su neke od velikih ideja slavnog svjetskog izumitelja Nikole Tesle, ovaj puta u slamnatoj verziji. 

- Njegove ideje su zaista bile daleko ispred vremena, u mnogočemu je omogućio naš današnji život. Evo kamere, radiovalovi, digitalni prijenos. Za mobitel je rekao kako će to biti uređaj koji će stati u unutarnji džep sakoa. Danas ga svi imamo, baš je tog formata, rekao je Nikola Faller, predsjednik Udruge "Slama" i organizator.

Našla se ovdje i replika Teslina transformatora koji doduše nije od slame, nego od čistih 300 000 volti koji je u tadašnje vrijeme doveo do velikih otkrića.

Ostali smo živi i zdravi, ali i pokisli. Onima kojima kiša nije smetala, oduševljeni slamnatim skulpturama.

- Početak rada onog tornja, ono je fantastično, a i iza, ovo isto tako, rekla je Marijana Macanić.

- Fina, odabrana ekipica ljudi, svi su bili zadovoljni, bile su i te bajke, tako da je bilo i za djecu, onda ta sama priča oko Nikole Tesle koja je fascinantna i zanimljiva, govori Zlatan Molnar.

Složni su domaćini - samo neka je što više hedonista - osječko-baranjskih turista. 

- Slama land art je prepoznatljiva manifestacija dugi niz godina stoga iznimni značaj za Turističku zajednicu, dolaze nam turisti, posjetitelji izvana, naglašava Tamara Drezner Kovačić, direktorica Turističke zajednice općine Bilje - Kopački rit.

- Nalazimo se na prostoru PP Kopački rit je zabilježio najbolji svibanj, ali bilježi i najbolje ljetne mjesece ikada, ako se referiramo na onu rekordnu 2019. godinu OBŽ je na 99,8 posto dolazaka u odnosu na tu godinu, naglašava Tatjana Roth, pročelnica Upravnog odjela za turizam, kulturu i sport OBŽ-a.

I dok su turistički brojevi u porastu, rast će i broj slamnatih instalacija već iduće godine na novom izdanju Slama land arta. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!